Bihaćki orkestar gitara Umjetničke škole nastupao pred publiku Banja Luke

0
4

image_2__379049408-530x336Bihać – Na Međunarodnom GUITAR FESTU Banja Luka 2013, cjelovečernji koncert održao je orkestar gitara bihaćke Umjetničke škole.

Program koji se sastojao od kompozicija pisanih originalno za orkestar gitara, te aranžerskih kompozicija: “Zapjevala Sojka ptica” (arr. Mia Alkić); A.Piazzolla: “Oblivion” ; H.V. Lobos: “Koncert za gitaru i orkestar, II stav”; A. Vivaldi: “Koncert za gitaru i orkestar, D-dur”; A. Vivaldi: “Koncert za flautu i orkestar, G-dur” (arr. Medina Arnautović).

Bišćani su se predstavili banjalučkoj publici u sali BANSKI DVOR. Svojom interpretacijom oduševili su publiku koja je BANSKI DVOR ispunila do posljednjeg mjesta.

Solisti: Adnan Busuladžić na sopran saxofonu, Emina Midžić – solo gitara, Mia Alkić – solo gitara, te Banjalučanka Marija Pilipović – solo flauta – svirali su srcem i dušom, plijenili ljepotom tona i interpretacijom na kojoj bi im zavidjeli i veliki koncert majstori.

Ovaj koncert je rezultat višegodišnjeg rada ovog orkestra kojeg sačinjavaju učenici i profesori škole, kao i bivši učenici koji se trenutno bave drugim profesijama.

Dirigent orkestra prof. Medina Arnautović godinama prenosi ljubav kamernog muziciranja na učenike gitare – članove orkestra, te je i ovaj koncert proizvod velikog rada, ljubavi i entuzijazma grupe mladih profesora i učenika.

Orkestar gitara Umjetničke škole je jedinstven na prostorima BiH i šire. Jedini je orkestar koji broji 30 svirača. Karakteristika ovog orkestra je intenzitet tona, kolorit boja, te impresivna interpretacija. Orkestar je učestvovao na mnogobrojnim takmičenjima republičkog i međunarodnog karaktera i osvojio brojne prve nagrade kao i specijalnu nagradu u Zenici.

Sav trud i rad bio je nagrađen velikim pljeskom banjalučke publike, vidno oduševljene našim muzicirajnem. Stajati na bini BANSKOG DVORA, dok publika aplaudira, poseban je doživljaj, te je trenutak kad se zaboravlja umor, problemi, bol… vrijedilo je truda.

Bihać treba da se ponosi ovom mladošću, njihovim entuzijazmom i profesionalnošću jer ovaj orkestar je najbolji ambasador našeg grada i kantona.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime