Bihaćka bolnica moli za sadaku, Vijeće ministara ne želi pomoći

0
69

Bihać – Vijeće ministara BiH neće podržati sanaciju i rekonstrukciju Kantonalne bolnice Dr.Irfan Ljubijankić u Bihaću, a koja je u požaru prije više od dvije godine skoro potpuno uništena.

Ovu priču objavila je nedavno novinska agencija Patria, a nakon što je poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Senad Šepić predložio da Vijeće ministara BiH i Ministarstvo za finansije i trezor BiH u pripremi Budžeta institucija BiH za 2016. godinu iznađu rješenje i osiguraju sredstva za podršku u sanaciji i rekonstrukciji Kantonalne bolnice u Bihaću u iznosu od 1.500.000 KM.

No, sudeći prema upućenom odgovori, finansijska pomoć će izostati. U odgovoru je navedeno da „ne postoji zakonska nadležnost institucija BiH za finansiranje, odnosno planiranje sredatava za rekonstrukciju bolnice u Bihaću.“

Federacija obezbjeđuje sredstva za investicijsko ulaganje i investicijsko održavanje zdravstvenih ustanova od značaja za Federaciju, te informatizaciju zdravstvene djelatnosti, u skladu sa mogućnostima Budžeta Federacije. Kanton obezbjeđuje sredstva za vršenje osnivačkih prava nad zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač, a koji obuhvata investicijsko ulaganje i tekuće održavanje zdravstvenih ustanova – prostora, medicinske i nemedicinske opreme i prevoz sredstava, te informatizaciju zdravstvene djelatnosti, u skladu sa planom i programom mjera zdravstvene zaštite za područje kantona koji utvrđuje vlada kantona – kažu iz Vijeća ministara.

Upravo zbog sve teže situacije kod obnove bolnice na zvaničnoj stranici ove institucije objavljen je aple.

– Koristimo priliku da vas pozovemo da date svoj doprinos u sanaciji i rekonstrukciji dijela kompleksa ZU Kantonalne bolnice „Dr Irfan Ljubijankić“ Bihać, koji je stradao u požaru.

Akcija koju smo pokrenuli ima za cilj da u što skorijem roku obnovimo i privedemo namjeni što veći dio prostora koji je stradao u požaru.

Molimo Vas da akciju podržite kupovinom prozora koji će se ugraditi na objektu „Foča“, a implementacija akcije će uveliko ovisiti i o sredstvima koja će biti prikupljena – stoji u apelu.

Cijena jednog prozora iznosi 1440,00 KM, a sredstva za ovu namjenu možete uplatiti na posebno otvorene račune kod: Hypo Alpe Adria Bank d.d. na broj: 306 061 249 262 65 45 za uplate iz Bosne i Hercegovine, za uplate iz Inostranstva na račun Unicredit bank d.d. na broj: IBAN:BA393389104802136713, SWIFT:UNCRBA 22

I dok iz Vijeća ministara odlično barataju tumačenjima zakona, nije pojašnjeno kako je onda npr. prihvatilo Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o kreditu vrijednom 19,5 miliona američkih dolara između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj za finansiranje projekta „Modernizacija zdravstvenih ustanova na području Hercegovačko-neretvanskog kantona“.

Otplata kredita je 25 godina, uključujući pet godina grejs perioda, uz kamatu od 2 posto na godišnjoj razini, a kredit je alociran na Federaciju BiH.

Dakle, jasno je da se i za bolnicu u Bihaću mogao iznaći neki racionalan način pomoći, a da se pri tome ne krše zakonske obaveze.

U tom kontekstu, treba napomenuti da su Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara i Fadil Novalić, premijer FBiH tokom svog boravka u Krajini (Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Cazin, Ključ) obećali dati podršku u važnim infrastrukturnim projektima, a sanacija bolnice u ovom momentu je ključna.

Podsjećamo, šteta od požara koji je buknuo 26. jula 2013. godine na imovini Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić procijenjena je u ukupnom iznosu više od 1,3 miliona KM. Vlada FBiH nekoliko dana poslije na čelu sa Nerminom Nikšićem dala je 500.000 KM, a tadašnje Vijeće ministara 100.000 KM.

(usk24.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime