Bihać: Zasjedale Skupštinske komisije

0
24

BIHAĆ: Zasjedale Skupštinske komisije

Bihać – Uoči predstojeće sjednice Skupštine USK-a, koja je zakazana za ponedjeljak, 9. novembra danas su u Bihaću zasjedale skupštinske Zakonodavno-pravna i Komisija za izbor i imenovanja i finansijsko-administrativna pitanja. Obje su razmatrale materijale iz svoje nadležnosti.

Zakonodavno-pravna komisijaSkupštine USK-a na danas održanoj sjednici razmatrala je i usvojila prijedlog odluke o davanju saglasnosti na kratkoročno kreditno zaduženje, uz zaključak da se prije utvrđivanja dnevnog reda Skupštinske sjednice izmijeni naziv ovog materijala, odnosno da se uskladi sa obrazloženjem.

„Mi smo stava jednoglasno na Komisiji da je sam naziv prijedloga odluke pogrešan, jer mi na Skupštini Kantona nećemo dati saglasnost na kratkoročno kreditno zaduženje, već ćemo tek pokrenuti proceduru. Tako da bi mi u stvari tek trebali da damo saglasnost za pokretanje procedure, a nakon što se okonča procedura… onda bi se negdje krajem godine trebao naći i prijedlog odluke o samom kratkoročnom kreditnom zaduženju“, kazao nam je Albin Muslić, predsjedavajući Zakonodavno-pravne komisije Skupštine USK-a.

Članovi Komisije usvojili su danas i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, koji se odnosi na oslobađanje od plaćanja taksa Agencije za privatizaciju USK-a u sudskim procesima, koji se vode. Prihvaćen je i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama i tarifi kantonalnih administrativnih taksa, uz zaključak da se razmatra po skraćenoj proceduri, jer nije predložen u formi nacrta. Prijedlog se odnosi na izmjenu određenih tarifa i oslobađanje određenih kategorija od plaćanja taksa, a riječ je o civilnim žrtvama rata, penzionerima koji primaju najniže penzije i notarima u ostavinskom postupku. Usvojen je i nacrt Zakona o značajnim datumima, događajima i ličnostima na području USK-a, koji se upućuje u javnu raspravu. Komisija za izbor i imenovanja i finansijsko-administrativna pitanja usvojila je na današnjoj sjednici rang listu za imenovanje članova Skupštine „Unsko-sanskih šuma“, „Unsko-sanskih novina“ i Agencije za privatizaciju, a intervjui sa odabranim kandidatima će biti obavljeni u četvrtak. Članovi Komisije usvojili su i odluku o novčanim primanjima izabranih dužnosnika i nosioca izvršnih funkcija u organima vlasti USK-a, kojom se van snage stavljaju sve dosadašnje odluke, koje su regulisale novčana primanja poslanika i članova skupštinskih radnih tijela.

rtvusk.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime