Bihać: Zasjedale skupštinske komisije

0
0

Bihać – Uoči sjednice Skupštine USK danas su se o materijalima, koji će se naći na dnevnom redu, izjasnili članovi skupštinskih komisija i to obrazovanja, zdravstva i Komisije za budžet i ekonomsko-financijsku politiku. Podsjetimo,sjednica Skupštine održaće se u ponedjeljak,7. marta, sa predloženih devet tačaka dnevnog reda. Među ostalim, naći se Izvještaj o realziaciji kantonalnih i federlanih poticaja u poljoprivredi, Izvještaj o korištenju budžetske rezerve u prošloj godini, Informacija o projektu izgradnje Regionalne deponije kao i o stanju sigurnosti i saobraćaja u USK.

Članovi Komisije za obrazovanje razmatrali su Zaključak i Mišljenje na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici F BiH. Postojeći Zakon na snazi je od 2013. godine. Njegove izmjene su potrebne i zbog statusa „sigurnih kuća“, koje se bave smještajem žrtava nasilja. U Ministarstvu zdravstva USK sugerišu da se tačno definiše pojam “Sigurna kuća” jer potrebno je na jasniji način ukazati o kakvoj vrsti ustanove se radi, čime se bavi i pod kojim uslovima.U USK, ali i na cjelokupnom području Federacije BiH sigurne kuć su u vlasništvu nevladinog sektora. Komisija se saglasila da podrži pomenuti materijal. Također, dato je zeleno svjetlo na Informaciju o izvršenju Okvirnog Zakona o visokom obrazovanju BiH. Riječ je o standardnom tekstu koji redovno dostavlja Vijeće ministara BIH. Informacija sadrži i aktivnosti vezano za funkcionisanje Bihaćkog univerziteta.U podnevnim satima sjednicu je održala i Komisija za budžet.Predmet interesovanja bio je Izvještaj o realziaciji kantonalnih i federlanih poticaja u poljoprivredi kao i korištenje budžetske rezerve u prošloj godini.U konačnici, članovi Komisije razmatrali su iskjlučivo budžetsku rezervu jer nije se pojavio predlagač o poljoprivrednim poticajima.

Kao i svaki put, trošenje budžetske rezerve izazvalo je polemiku među članovima Komisije.U Ministarstvu finansija iznijeli su podatak da je budžetska rezerva u prošloj godini iznosila 150. 000 maraka što je značajno manje u odnosu na predhodne godine.To je pohvaljeno, ali ne i način kako su raspodjeljena sredstava.Pojedini članovi Komisije tako su se saglasili da se nastavlja višegodišnja praksa da se sredstva usmjeravaju na razne sportske, kulturne, vjerske i druge događaje koja se ne mogu smatrati vanrednim nepridveđenim i hitnim izdacima. Drugi su ipak bili mišljenja da je vidljiv napredak u racionalizaciji sredstava te da očekuju da će naredna budžetska rezerva biti još manja. Sjednicu su održali i članovi Komisije za zdravstvo i boračka pitanja. Razmatran je Program rada Fonda za stambeno zbrinjavanje boračke populacije kao i Nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

(rtvusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime