Bihać: Za predsjednika kluba novinara Bihać izabran Senudin Safić

0
3

55e9be1477bbc6.31892979_bscap0240_680_510_s_c1

Bihać – U Bihaću je danas održana izborna sjednica Kluba novinara, koji djeluje pri Udruženju BH novinari. Udruženje djeluje u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine, a glavni ciljevi su zaštita prava novinara, unapređenje profesionalnih standarda i odgovornosti, te poticanje razvoja demokratskog okruženja za rad medija u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Veliki pritisak različitih lobija i institucija vlasti, a često i opasnost po život uslovi su s kojima se novinari suočavaju svakodnevno. Zaštita profesije, ali i solidarnosti među novinarima iz različitih medija, bit će okosnica rada i novoformiranog kluba, koji želi okupiti novinare iz svih općina Unsko-sanskog kantona.

Novinari iz Unsko-sanskog kantona, printanih i elektronskih medija, za predsjednika Kluba novinara Bihać izabrali su Senudina Safića, dok je za sekretara izabrana Dženita Duraković. Safić je, zahvalivši se kolegama na ukazanom povjerenju, napomenuo da prvo novinari trebaju priznati u čemu griješe, te da im kodeks i zakoni trebaju biti glavna vodilja.

„Bit je da radimo na poboljšanju statusa novinara u USK, koji su na marginama društva i prioritet treba biti prije svega da se borimo protiv situacija poput one kada neki novinari mogu dobiti izjavu, a neki ne“, naglašava Safić.

Adis Šušnjar, koordinator Udruženja BH novinari, smatra da ovaj klub, koji će okupiti novinare iz USK, već pokazuje da ima želju, volju i snagu da se bori protiv pritisaka. Od velike važnosti u toj borbi ističe solidarnost između novinara, koji su u USK i cijeloj BiH često ucijenjeni u svom poslu.

Nakon izbora predsjednika, sekretara i Upravnog odbora Kluba novinara Bihać, te delegata za Skupštinu udruženja na državnom nivou, novinari su debatirali o aktuelnim problemima novinara u USK, radnih prava i slobode govora. Iznesena iskustva u različitim medijima govore o evidentnom pritisku na novinare, sa kojim se suočavaju svakodnevno u životu i na radnom mjestu.

Nakon registracije, članovi Kluba planiraju raditi na okupljanju što većeg broja novinara u Unsko-sanskom kantonu. Dosta je obaveza pred novim vodstvom, a kako se moglo čuti na sastanku, cilj je u narednom periodu izgraditi što kvalitetniji i respektabilniji klub, koji će se na najbolji način boriti za zaštitu novinarske profesije.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime