Bihać: Više desetaka kuća poplavljeno

0
24

rtvusk19411968-480x330Bihać – Bez  kabanica i dobre obuće danas se nije moglo proći kroz bihaćko naselje Mujadžići  i  okolna mjesta u MZ Čavkići. U posljednjih  mjesec dana poplave su u više navrata poharale ovo područje.

Potoci vode  slijevaju se niz ceste  u  dvorišta mnogih  domaćinstva. Procjenjuje se da je oko  više desetina  kuća  poplavljeno kao i okolne njive. Za mještane nikad gora godina. Slažu se da  se na ovogodišnje učestale  padavine nije  moglo uticati,  ali trebalo  se voditi računa o odvodnji  oborinskih voda. I to,naročito, prilikom gradnje  glavne ceste prema Srbljanskom platou. Ugrožena naselja, naime, nalaze se u blizini  nedovršenog   magistralnog puta Bihać-Bosanska Krupa.

Postojeći  odvodni  kanali   nastoje se  proširiti  i dodatno očistiti no i ovdje se javljaju problemi. Pojedini  vlasnici zemljišta   zabranjuju prelazak preko svojih parcela  i izvodjenje potrebnih gradjevinskih radova.

U bihaćkoj općini problemi sa plavljenjem evidentni  i u drugim naseljima. U Općini Bihać tvrde da se  čini sve kako voda ne bi ugrozila kuće i glavne saobraćajnice.

Smail Toromanović, savjetnik u Opčini  je takodjer potvrdio probleme sa vlasnicima pojedinih parcela  te  u takvim slučajevima najavio asistenciju  policije. On je podsjetio da je u općini ima oko 72 kilometara  odovodnih kanala  i 36 kilometara vodotoka i potoka. Nastoji se da, u ovim vanrednim okolnostima, većina njih  bude pod nadzorom ekipa CZ, Vatrogasaca, JP Komrad i Vodovod te da se, kazao je Toromanović, pritekne u pomoć svim gradjanima koji pozovu u pomoć.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime