Bihać: Umro slikar, pedagog i veliki čovjek Muhamed Delić

0
103

Bihać: Umro slikar, pedagog i veliki čovjek Muhamed Delić

Bihać – Datum i mjesto komemoracije i sahrane ovog likovnog velikana bit će objavljeni naknadno.

Muhamed Delić je rođen 1932. godine u Bihaću. Slikarski odsjek Pedagoške akademije u Sarajevu završio je 1956. godine kod profesora Hakije Kulenovića. Radio je kao likovni pedagog u školi, u SIZ-u kulture i Regionalnom muzeju na poziciji likovnog saradnika. Imao je veliki broj samostalnih izložbi u Bihaću, Cazinu, Bosanskoj Krupi, Velikoj Kladuši i Novom Mestu-Slovenija.

Učestvovao na brojnim skupnim izložbama u domovini i inostranstvu: Bihać, Ključ, Sanski Most, Prijedor, Sarajevo, Plitvice,Gospić, Karlovac, Zagreb, Kikinda, Novo Mesto, Bondeno i Edinburg. Radovi mu se nalaze u raznim kolekcijama širom svijeta. Osnivač je i prvi predsjednik Kluba likovnih radnika Bihaća od 1974. godine. Sa zapaženim rezultatima vodio je čuvenu školu akvarela pri Unskim smaragdima. Kao uspješan pedagoški radnik bio je član Udruženja likovnih pedagoga Vojvodine i Udruženja likovnih pedagoga Hrvatske.

Jedan od likovnih umjetnika koji je, gotovo, cjelokupni likovni opus posvetio Bihaću i rijeci Uni. Bio je posljednji živi predstavnik one, u pravom smislu riječi, “stare garde” likovnih stvaralaca, koji su porive i energiju za svoj umjetnički rad pronalazili u nekim drugim egzistencijalnim i moralnim polazištima nego što je to slučaj danas,

Za umjetnički i društveni doprinos višestruko je nagrađivan:

Dobitnik je Medalje rada Kabineta Josipa Broza Tita 1975. Godine, Povelje Nagrada 1. Oslobođenja BiH za rad u u likovnom vaspitanju omladine, Povelje 26. februar za izuzetna ostvarenja i rezultate rada u oblasti vaspitanja i obrazovanja, a posebno likovne umjetnosti u Bihaću 2005. godine.

(abc.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime