Bihać: Učenici 3.,5. i 7. razreda na sistematskom pregledu

0
1

Bihać – Služba za zdravstvenu zaštitu djece Doma zdravlja Bihać u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo USK provodi sistematske preglede osnovnoškolske djece na području Grada Bihaća. Učenici 3.,5. i 7. razreda svih osnovnih škola predmet su sistematskog pregleda kojeg vrši tim sastavljen od medicinskih sestara iz Doma zdravlja i Zavoda, na čelu sa dr. Edinom Imamović iz Zavoda za javno zdravstvo. Na ovaj način pomenute ustanove izvršavaju zakonsku obavezu vršenja sistematskih pregleda i   nadzora nad provođenjem sistematskih pregleda ove ciljne grupe.

Sistematski pregledi su pregledi koji se, s određenim ciljem, obavljaju u određenoj dobnoj grupi. Pregledima se utvrđuje tjelesna i duševna razvijenost djeteta, deformiteti kičme, stopala, oftomološke  ili okulistički promjene. Njihova je svrha i namjena praćenje rasta i razvoja djece, te što ranije uočavanje eventualnih znakova koji mogu upućivati na potrebu liječenja i sprječavanja pogoršanja zdravlja.

Ovim pregledima prikupljaju se podaci vezani za antropometrijska mjerenja školske djece koja se unose u bazu u kojoj se vrši daljnja analiza i evaluacija podataka. Dosadašnji podaci govore da ima najviše promjena na vidu i stopalima. Za navedene poremećaje u razvoju može se reći da veliku ulogu ima način života djece, kao i težina školske torbe.

Sve promjene uočene prilikom sistematskog pregleda mogu biti ispravljene ukoliko se na vrijeme reagira. Djeci koja imaju neke promjene date su i uputnice odgovarajućem specijalisti. Doktorica Imamović naglašava da roditelji ni u kom slučaju ne zanemaruju upute koje su date djeci. Isto tako da obrate pažnju kako im djeca provode slobodno vrijeme

Na terenu su uočene i razlike kada je u pitanju razvoj djece iz centranih i područnih škola. Primjetno je da djeca iz rurarnih sredina imaju više fizičkih aktivnosti od one koja su iz gradske sredine, što se pozitivno odrazilo na njihov psiho-fizički razvoj. Do sada je pregledano oko 250 učenika.U narednim danima medicinski tim Zavoda za javno zdravsto i Doma zdravlja Bihać posjetiće i ostale škole na području grada.

(krupljani.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime