Bihać u krizi nije sam

0
7

Bihać u krizi nije sam

U okviru akcije Pomozimo Bihaću, koja je pokrenuta uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, jučer su sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem zajedničku izjavu potpisali načelnici i gradonačelnici Banjaluke, Centra Sarajevo, Doboja, Jajca, Ljubuškog, Petrova, Prijedora, Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca i Vareša.

Fazlić je podsjetio kolege koje su došle u Bihać da se oni već godinu sami muče sa posljedicama migrantske krize, dok su državni organi potpuno zakazali.

image
NAČELNICI SE OKUPILI U BIHAĆU/
Prijatelji u nevolji

– Mi već imamo više od 3.000 migranata koji bitno utiču na odvijanje života u Bihaću. Niti možemo uticati na njihov priliv, niti to zaustaviti. U Srbiji i Makedoniji možda ima i više migranata, ali su pod nadležnosti države, dok naše nadležne institucije ne čine apsolutno ništa i zato nam vaša podrška puno znači, kazao je Fazlić.

Načelnici deset općina obećali su pomoć Bihaću, kako simboličnu materijalnu, tako i moralnu.

– Moramo se voditi principom solidarnosti. Svi zajedno možemo učiniti puno više, a pojedinačno vrlo malo, rekao je Nedžad Ajnadžić, načelnik sarajevskog Centra.

Uz Bihać je i Grad Banjaluka, koja također u posljednje vrijeme zatiče sve više migranata na svojoj teritoriji.

– Svi mi očekujemo eskalaciju ove migrantske krize i svakodnevno ih primjećujemo sve više i u našim opštinama. Bilo koje mjesto može zadesiti slična sudbina kao Bihać. Naša podrška biće moralna, javna i materijalna, poručio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojčić.

I gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je izjavio kako sada sve općine trebaju podržati Bihać, jer se prijatelji pokazuju u nevolji, kao i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, koji je podsjetio kako je Bihać među prvima pružio pomoć ugroženim u poplavama, u oba entiteta.

image
AJNADŽIĆ I RADOJČIĆ – SVI SMO ZAJEDNO/

Predstavnik najmanje općine među prisutnima, načelnik Vareša Zdravko Marošević, kazao je da će se Bihać u konačnici izvući iz ove situacije, ali da se niko nikada nije izvukao sam.

– Imamo samo 9 tisuća žitelja, ali i mi smo spremni pomoći. To neka ide na sramotu ovoj državi koja ima daleko veće mogućnosti da uredi stanje u ovoj oblasti, koja je njena nadležnost, naglasio je Marošević.

Načelnici su zatim obišli privremeni migrantski kamp Bira, dok je u Gradskoj upravi u Bihaću nastavljena sjednica Gradskog vijeća. Zatražena je hitna sjednica zbog migrantske krize.

Vijećnik Sej Ramić, koji je prošle godine predvodio proteste građana, iznio je kritike na rad gradonačelnika, a zatim je istupio iz zajedničke političke opcije Pomak.

– Ne želim biti dio opcije koja radi na tome da IOM uništi ovaj grad, kazao je Ramić.

Vijećnik SDP-a Adnan Habibija podnio je inicijativu da se ministar sigurnosti Dragan Mektić proglasi personom non grata u Bihaću. Bio je to još jedan populistički potez, s obzirom na to da takvu proceduru može provesti samo Ministarstvo za inostrane poslove nad stranim državljanima koji rade protiv interesa domicilne države.

Gradonačelnik Fazlić kazao je vijećnicima da oni koji ovako kritikuju nisu ni inteligentni ni dobronamjerni, da je učinjeno najbolje što se moglo u datim okolnostima. Fazlić je poručio vijećnicima da će se i oni morati opredijeliti kakav konačni stav da zauzmu, i to uskoro na vanrednoj sjednici.

Zauzmite stav

– Zaboravljamo činjenicu da su migranti prije ovoga bili u domu penzionera, na ulici i da su spavali u gradskim parkovima. Ako Gradsko vijeće misli da može zaustaviti njihov dolazak, neka zauzme stav i onda neka kaže kako to učiniti. Ja kao gradonačelnik ne prihvatam odgovornost, odgovornost je na Vijeću, napomenuo je Fazlić.

Čak i uz podršku deset općina iz BiH, Bihać ostaje podijeljen politički, pa i unutar vladajuće koalicije, a sve zbog situacije sa migrantima.

Izvor: oslobođenje.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime