Bihać, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica postaju gradovi

0
3

download (3)Bihać, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica – Iako je početak zasjedanja bio planiran u 11 sati, delegati Doma naroda Federalnog parlamenta nastavak 23. sjednice još nisu započeli. 

Predsjedavajući Doma Tomislav Martinović pojavio se tek nešto poslije 12 sati i najavio da će najprje biti održana 27. vanredna sjednica na kojoj će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o poreznoj upravi te Prijedlog zakona o usmjeravanju i izdvajanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana.

Nakon toga, bit će nastavljena 23. sjednica. Na dnevnom redu, između ostalog, nalaze se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH, Prijedlog zakona o unutrašnjim poslovima FBiH…

Ako budu usvojeni prijedlozi zakona o gradovima Široki Brijeg, Tuzla, Zenica i Bihać, ove dosadašnje općine, dobit će status grada.

 

Nakon obavljene rasprave o Prijedlogu zakona o usmjeravanju i izdvajanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana, predsjedavajući Martinović dao je pauzu do 13 sati.

 

Oko 14 sati nastavljena je 27. vanredna sjednica Doma naroda.

Nakon što je s 40 glasova za, tri protiv i jednim suzdržanim usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o poreznoj upravi, slijedi izjašnjavanje o amandmanima na Prijedlog zakona o usmjeravanju i izdvajanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana, a poslije će se glasati i o samom zakonu.

 

Pošto niko od predstavnika Vlade nije prisutan na sjednici Doma naroda, tako da se ne može čuti mišljenje Vlade o predloženim amandmanima, predsjedavajući Martinović, predložio je da se izjašnjavanje o amandmanima i Prijedlogu zakona o usmjeravanju i izdvajanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana odgodi.

Međutim, u zadnjem trenutku, predstavnik Vlade, ministar finansija Ante Krajina, je došao i obavijestio delegate da ne prihvataju amandmane.

Na kraju je s 39 za, jednim protiv i pet suzdržanih usvojen Zakon o usmjeravanju i izdvajanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana, prema kojem će općine Tuzla i Kakanj ubuduće od preduzeća dobivati 0,0015 posto od proizvedenog kilovata struje.

Potom je uslijedio nastavak 23. redovne sjednice.

 

Nakon kraće rasprave, sa 42 glasa za, jednim protiv i tri suzdržana, usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Delegati su bez rasprave sa 35 glasova za, jednim protiv i devet suzdržanih usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH, koji je predložio Jasmin Duvnjak (SDA) zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Duvnjak je rekao da se suština dopuna odnosi na Glavu XV Krivičnog zakona (Djela protiv ustavnog poretka) gdje se u članu 163. uz postojeći stav: Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina, dodaje novi stav: Ko krivično djelo iz prethodnog stava, učini javnim poricanjem ili opravdavanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Pošto su ovaj zakon usvojila oba doma Federalnog parlamenta, može stupiti na snagu.

 

Usvojen je i Prijedlog zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, podržala su ga 33 delegata, sedam je bilo protiv i dva suzdržana. Sa 35 glasova za i tri suzdržana usvojen je Prijedlog finansijskog plana – budžeta FERK-a za 2014. godinu.

Sa 34 glasa za, četiri protiv i jednim suzdržanim usvojio Prijedlog zakona o Gradu Bihaću. Usvojen je i Prijedlog zakona o Gradu Široki Brijeg, za je glasalo 31, tri su bila protiv i tri suzdržana. Sa 35 glasova za, dva protiv i dva suzdržana usvojen je i Prijedlog zakona o Gradu Tuzla, dok je Prijedlog zakona o Gradu Zenica podržalo 34 delegata, četiri su bila protiv i dva suzdržana.

Na ovaj način dosadašnje općine Bihać, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica postaju su gradovi, a prijedloge ovih zakona još mora usvojiti i Predstavnički dom.

 

Nakon što je jednoglasno usvojen Prijedlog Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH “Sliv rijeke Une“ za period 2007. – 2027. godine, današnja sjednica Doma naroda je prekinuta.

Usvojena je i Odluka o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između BiH i Svjetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj za realizaciju Projekta zaštite od poplava Drine za BiH (BAFPP). BiH je na ovaj način zadužena za novih 10,2 miliona dolara.

(bh-info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime