Bihać: Saslušani svjedoci odbrane u postupku protiv Mladena Vrtunića

0
13

saslusaniBihać – U Kantonalnom sudu u Bihaću nastavljena je glavna rasprava u postupku protiv Mladenka Vrtunića optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1992. godine , na području općine Ključ. U predmetu koji tretira zločine u ključkim selima, učešće u ubistvima ranije su priznali Predrag i Nenad Bajić, Slobodan Dragić i Siniša Babić. Mladenko Vrtunić, jedini preostali optuženi iz ove grupe, negira učestvovanje u zločinama. Danas su svoje iskaze dali dva svedoka odbrane.

U nastavku glavne raprave protiv optuženog Mladenka Vrtunića, svjedočili su Milutin Babić i Jovanka Vrtunić, majka Mladenka Vrtunića, čime je nastavljeno izvođenje dokaza odbrane optuženog. Svjedok Kosta Balaban koji je također trebao dati svoj iskaz, nije se pojavio u sudnici. Prvi svjedok odbrane Milutin Babić, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Bihaću po drugom predmetu, kazao je kako je u pritvorsakoj jedinici u Bihaću upoznao Predraga Bajića koji je u ovom predmetu, nakon sklapanja sporazuma sa Tužilaštvom USK osuđen na 13 godina zatvora. Naime, prema riječima svjedoka, Predrag Bajić mu je u dva navrata u pritvoru govorio da optuženi Mladenko Vrtunić nije počinio zločine koji mu se stavljaju na teret. Branilac optuženog o tome je sačinio i zapisnik, te ga predočio sudskom vijeću.

Jovanka Vrtunić, majka optuženog, kao drugi svjedok odbrane, kazala je pred sudskim vijećem kako u vrijeme zločina , koji se desio u kući Ale Štrkonjića, a za koji se tereti Mladenko Vrtunić, njen sin nije bio kod kuće, već je nakon dan ili dva stigao iz Banja Luke gdje je bio angažiran tokom rata 1992. godine.

Na prijedlog odbrane i optuženog suđenje je nakratko prekinuto kako bi sudsko vijeće razmotrilo zahtjev odbrane za prinudno dovođenje svjedoka Koste Balabana koji je potpisivao dozvolu za putovanje optuženog u vrijeme zločina u ključim selima. Pošto tužilac i sudsko vijeće ne osporavaju vjerodostojnost potpisa, prijedlog odbrane je odbijen. Postupak protiv optuženog Mladenka Vrtunića nastaviće se 8. jula, saslušanjem optuženog u svojstvu svjedoka i iznošenjem završnih riječi.

(bhzoom.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime