Bihać: Radionica o Energetskoj efikasnosti

0
9

Brojni učesnici radionice u Bihaću

Bihać – Centar za razvoj i podršku Tuzla i EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju u suradnji sa USAD-om organizirali su danas u Bihaću radionicu “Energetska efikasnost u kantonima i jedinicama lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine – izazovi i mogućnosti”.

Bosna i Hercegovina, kao članica Energetske zajednice, ima zadatak da usvoji i implementira zakonske i podzakonske akte u skladu sa evropskim direktivama u oblastima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora, te oformi instititucije koje će ih provoditi. Iako zakonska regulativa još nije zaokružena i energetska efikasnost nije zauzela adekvatno mjesto, u Federaciji Bosne i Hercegovine počeli su se implementirati projekti iz ove oblasti.

Tokom radionice naglašeno je da je USK vodeći u F BiH kada su u pitanju aktivnosti vezane za energetsku efikasnost, a najviše je urađeno na zgradama. Cilj današnje radionice bio je potaknuti  općine da počnu ekonomičnije gazdovati energijom u svom domenu.

O važnosti promocije projekata energetske efikasnosti i animiranju  građana, lokalnih zajednicama i uprava kolike su mogućnosti u uštedama energije, u zapošljavanju i  novim investicijama , govorili su predstavnici USAID-a  koji je od 2010. godine prisutan na polju  energetske efikasnosti. Radili su 17 pilot-projekta u BiH, uključujući i zgradu Muzeja AVNOJ-a u Bihaću .

Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID projekta za investiranje u sektor energije, najavljuje i nove investicije.

Radionici su prisustvovali predstavnici resornog ministarstva, općina USK i šire. Govoreći o iskustvima i aktivnostima gradske uprave Bihaća, Zlatan Čizmić iz Službe za komunalne djelatnosti  naglasio je da je Grad u suradnji sa međunarodnim organizacijama i brojnim federalnim i kantonalnim institucijama po pitanju energetske efikasnosti uradio najviše na utopljavanju zgrada koje su i najveći potročač energije, te ujedno i najveći potencijal za stvaranje ušteda.

U planu je održavanje još nekoliko radionica u FBiH, a prva će biti u regiji Tuzla.

rtvusk/usk24.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime