Bihać: Povrat novca tražilo 11 penzionera

0
6

povrat_novcaBihać – Savez udruženja penzionera F BiH očekuje da će u julu za oko 1.000 penzionera biti vraćen novac koji im je skinut s majskih čekova, a za akciju pomoći penzionerima ugroženim u poplavama. Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza, je izjavio da je istekao rok podnošenja zahtjeva za povrat, koji je trajao do 19. juna. Na području USK, takvih zahtjeva bilo je ukupno 11.

Nakon što je Savez udruženja penzionera F BiH, donio jedinstvenu odluku za pokretanje humanitarne pomoći penzionerima u poplavljenim područjima, njenoj primjeni priklonila su se i sva udruženja USK, kaže nam predsjednik Kantonalnog saveza, Meho Ibrahimagić. Riječ je o izdvajanju novčanih sredstava od jedne, dvije i tri konvertibilne marke, a u zavisnosti od visine penzija i to za samo jedan mjesec. Svi penzioneri koji nisu bili saglasni s takvom odlukom imali su pravo do 19. juna podnijeti zahtjev za povrat novca. To su, kaže Ibrahimagić, učinili samo rijetki, koji su smatrali da su umjesto javno, trebali biti lično obaviješteni.

Tako je u Bihaću povrat tražilo 8 osoba, u Sanskom Mostu dvije i jedna u Velikoj Kladuši. Njima će povrat novca, biti izvršen tokom isplate junskih penzija. Sredstva koja budu prikupljena, biće utrošena na izgradnju ili obnovu, u poplavama uništenih stambenih jedinica njihovih članova. O tome će odlučiti komisija Fonda solidarnosti, nakon obilaska terena i utvrđivanja stvarnog stanja.

USK, inače, ima 27. 000 penzionera, i to najviše onih sa najnižim primanjima. Stanje se nije popravilo ni nedavnim povećanjem penzija od svega 5% . Kažu da su se nadali novom povećanju novčanih primanja, ali to nakon posljednje prirodne katastrofe uopće ne očekuju. Svjesni su da je velik broj radno aktivnih osoba ostao bez radnog mjesta, što će svakako uzročiti i lošiju uplatu doprinosa. Ipak se nadaju redovnoj isplati penzija i što skorijoj realizaciji sa Vladom Federacije potpisanog sporazuma. Tako su ovi ljudi, uprkos vlastitim problemima i teškoj ekonomskoj situaciji, pokazali veliku humanost, suosjećajnost i razumijevanje prema svim građanima Bosne i Hercegovine.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime