Bihać: Održana svečanost “U njemu je divan uzor 2015”

0
7

05Bihać – Bihać je već tradicionalno domaćin jedne prelijepe svečanosti koja se svake godine od 2008. neprestano održava. Bihaćko muftijstvo, Islamski pedagoški fakultet, Medžlis IZ-e Bihać, Ženska edukativna organizacija „Iskre“ i udruženje „Život“ Bihać organiziraju poseban program u mjesecu u kojem je rođen Muhammed, a.s., posljednji Božiji poslanik kako bi se iznova upoznali sa životnim porukama našeg voljenog Pejgambera. Program je održan u Domu kulture u Bihaću.

U ime svih organizatora, skupu se obratio prof. dr. Fuad Sedić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. On je istakao vrijednost ovakvih svečanosti i ukazao na značaj očuvanja porodice kao kičme zdravog društva i zajednice.

Ašere na početku programa je proučio prof. Sinanudin Bajrić, nastavnik vjeronauke, vrsni učač Kur’ana i kaligraf koji sve ove svoje obaveze s ljubavlju izvršava. A prijevod iz časnog Kur’ana je pročitala Šejma Zulić, djevojčica koja je od svojih prvih recitacija uljepšavala mnoge programe i svečanosti, te radio i televizijske emisije. Za ilahije su se pobrinuli Mirsad Šehić, autor i izvođač prelijepih ilahija i kasida, a koji je snimio i dva CD-a i koji je od samog početka rado viđen gost ovakvih svečanosti . S njim u pratnji sa gitarom je bio mladi i talentovani bihaćki muzičar Abdulah Šehić. Ilahije su izvodile i vrijedne članice hora „Ez-Zehra“ iz džemata Prošići koje su izazvale oduševljenje publike. Uz njih je ilahije izvodio i već pomenuti Sinanudin Bajrić. Moderator svečanosti je bio Nazif Horozović, profesor vjeronauke.

Nakon svečanog programa, skupu se obratio specijalni gost ove svečanosti Aljo ef. Cikotić, imam u džematu Kalibunar, medžlis IZ-e Travnik i vrijedni muallim koji je za svoj nesebičan angažman u svom džematu dobio priznanje „muallim godine“. On je govorio o Muhammedu, a.s., kao uzoru za svako vrijeme i mjesto, za svaku priliku i situaciju i za sve ljude i nacije.

On je naglasio da je čovjek biće kome uvijek treba uzor od ljudi; nekome su to sportaši, nekome pjevači, nekome glumci, a mnogima je to Muhammed, a.s. Čitajući literaturu koja govori o njegovom životu, mi u stvari kroz njegov život korigujemo sebe i pokušavamo uskladiti svoj život prema tome. Rezultat tog truda je izuzetno dobar odnos prema samom sebi, prema Bogu, prema supruzi/suprugu, prema djeci, komšiluku, prijateljima i široj zajednici.

On je govorio o toj fascinantnoj ljubavi koju su imali prijatelji Muhammeda, a.s., prema njemu. „Nas, obične ljude, što ljudi više upoznaju time uviđaju naše nedostatke, a njega što su god više upoznavali zbog toga bi ga više i voljeli.“ – istakao je uvaženi gost.

Predavanje je bilo popraćeno aplauzima, uzdasima, osmijesima, dubokim razmišljanjem i drugim manifestima kojima se publika izražavala.

U holu Doma kulture su priređene poslastice i sokovi za prisutne, gdje su se oni na kraju i počastili, te razmijenili impresije sa programa i iskoristili priliku da se vide i popričaju.

Sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a veliki broj prisutnih je stojao na nogama tokom cijelog programa, a mnogi su se, nažalost, vratili nakon što nisu uspjeli ući u salu.

Organizatori su dobili najveće ocjene za organizaciju, ali i dodatnu obavezu da sljedeće godine omoguće još većem auditoriju da prisustvuje ovakvoj hvale vrijednoj svečanosti.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime