Bihać: Nastavljeni radovi u okviru KFW projekta

0
3

55ddb3ba9d9ed9.12713709_rtvusk24244879_680_509_s_c1

Bihać – Na lokalitetu Velhova u Bihaću danas su nastavljeni radovi u okviru druge komponente KFW projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda. Konkretno, otpočeli su radovi na izgradnji glavnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na kojem je angažirano oko 100 radnika i devet podizvođača radova. Ukupno 10,8 miliona eura bit će utrošeno u ovaj dio projekta.

Kapacitet ovog postorojenja bit će 55.000 domaćinstava na koje će, u prvoj fazi, biti priključeno njih 38.000. Dinamika radova nije narušena, tvrde u gradskoj upravi. Očekuje se će ovaj dio radova, čija je vrijednost oko 10 miliona eura, biti završen do septembra 2016. godine.

Gradska uprava će do kraja ove godine sačiniti analizu izvršenih radova u prvoj fazi koja je podrazumijevala izgradnju oko 25 kilometara fekalne i oborinske kanalizacione mreže i asfaltiranje MZ Bakšaiš i Hatinac, te početak radova u MZ Ružica. Nakon toga će biti objavljen javni poziv za tri LOT-a, pa će i ovaj put domaći privrednici imati priliku da učestvuju radovima na KFW projektu.

Do sada je gradska uprava Bihaća za projekt KFW-a, iz donatorskih i vlastitih sredstava, izdvojila nešto više od šest miliona KM. Ovim projektom, kojeg nazivaju najvažnijim infrastrukturnim projektom za grad Bihać, bit će osigurano okolišno prihvatljivo i higijensko prikupljanje i tretman otpadnih voda što će doprinijeti unapređenju životnih uvjeta stanovništva Bihaća i zaštiti prirodnih resursa.

(euskola.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime