Bihać: Nastavljen glavni pretres u slučaju Goran Sovilj i Petar Galić

0
45

Bihać – Pred Krivičnim vijećem Kantonalnog suda u Bihaću kojim predsjedava sutkinja Jasminka Karabegović, danas je nastavljen glavni pretres u slučaju Goran Sovilj i Petar Galić, optuženi za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Tokom današnjeg ročišta saslušani su svjedok Boro Obradović i sudski vještak dr. Dževad Durmišević.

Tužilaštvo USK-a Gorana Sovilja i Petra Galića tereti da su 31. maja ratne 1992. godine u Sanici kod Ključa počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odveli i strijeljali Mehmeda Harambašića, vlasnika tamošnje gostionice. Tužilac Nazif Felić pred krivičnim vijećem Kantonalnog suda i braniocima prvo i drugooptuženog ispitao je svjedoka optužbe Boru Obradovića iz Sanice, pripadnika rezervnog sastava policije i komšiju ubijenog Mehmeda Harambašića.

Na pitanje, u kakvim je odnosima bio s njegovom porodicom, Obradović je odgovorio da je s Harambašićem bio u veoma dobrim odnosima, da su Srbi i Bošnjaci živjeli u slozi i da je Mehmed do rata bio veoma cijenjen u svojoj sredini. U svom iskazu svjedok je naglasio kako je na putu petsto metara od Harambašićeve kuće vidio njegov automobil kojeg su gurali Sovilj i Galić, te pozvali Obradovića da ga upali jer nisu imali ključeve, što je on kao iskusan majstor učinio.

Tek sutradan po dolasku u policijsku stanicu, saznao je da je Mehmed Harambašić ubijen. Goran Sovilj i Petar Galić, prema riječima, svjedoka Obradovića, ispitani su u policijskoj stanici i pušteni. Na pitanje braniteljice prvooptuženog Gorana Sovilja, Ermine Čavkić, da li je tokom rata o ovom ubistvu vođena istraga, Obradović je odgovorio da nije. Nakon što je pročitao obdukcijski nalaz, na pitanje tužioca, branilaca i predsjedavajuće Krivičnog vijeća, odgovarao je sudski vještak dr. Dževad Durmišević koji je prisustvovao ekshumaciji posmrtnih ostataka stradalog Mehmeda Harambašića, sahranjenih na mezarju u Sanici.

Durmišević je obdukcijom utvrdio da je on preminuo od povreda nastalih usljed krvnih podliva grudnog koša, te prijeloma vratnih i grudnih pršljenova i rebara. Tužilac Nazif Felić izveo je materijalne dokaze Tužilaštva i pročitao iskaz preminulog svjedoka Hasana Ćemala. Branilac drugoptuženog Petra Galića zatražio je od Krivičnog vijeća da se na narednom ročištu presluša tonski snimak razgovora Petra Galića i sina Mehmeda Harambašića što je Sud prihvatio. Nastavak suđenja zakazan je za 22. oktobra s početkom u devet sati.

(rtvusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime