Bihać: Kako privući mlade u biblioteke

0
11

bihac-biblioteka_unutraBihać – Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać pronalaze nove načine da privuče mlade ljude knjigama.

Piše: Fahrudin Vojić

Da čitanje i bibliotekarstvo ima dugu tradiciju na području grada Bihaća, dokazuje JU Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać, čije postojanje datira iz perioda 19. stoljeća. Ova javna ustanova od velikog je značaja za grad Bihać, ali i za cijeli Unsko-sanski kanton, jer obavlja informacijsku, obrazovnu, matičnu, naučno-istraživačku i izložbeno-promotivnu djelatnost.

Glavna djelatnost Biblioteke je pružanje usluga i osiguravanje građe na različitim medijima kako bi zadovoljila obrazovne i informacijske potrebe, te potrebe za ličnim razvojem, uključujući razonodu i potrebe vezane za slobodno vrijeme, kako pojedinaca tako i grupa. Također ima i važnu ulogu u razvoju i izgradnji demokratskog društva, omogućujući pojedincu pristup širokom i raznolikom spektru znanja, ideja i mišljenja.

Informacije

„Danas smo svjedoci postojanja više informacija nego ikada do sada. Biblioteka ima ključnu ulogu kako u prikupljanju, organiziranju i korištenju informacija, tako i omogućavanju pristupa širokom rasponu informacijskih izvora. Nastoji korisnicima pružiti različite vrste informacija na osnovi vlastitih fondova, kao i uputiti ih na sve ostale relevantne izvore informacija, dokumente ili ustanove, koji mogu zadovoljiti njihove zahtjeve. Svrha bibliotečke djelatnosti očituje se podržavanjem obrazovanja“, pojašnjava Bisera Bajrektarević, bibliotekarka i voditeljica Univerzitetskog odjeljenja..

Kada je u pitanju čitanje i čitalačka navika općenito, naša sagovornica ističe kako uposleni u Biblioteci uvijek pronalaze nove načine da privuku mlade ljude i privole ih da posjećuju Biblioteku i druže se s knjigom.

„Činjenica je da se naše okruženje stalno mijenja, te se u skladu s tim mijenjaju i potrebe korisnika. Mi pokušavamo ići u korak s tim promjenama, prvenstveno kada je u pitanju tehnologija, te na taj način zadržavamo postojeće i privlačimo nove korisnike. Imamo konstantan porast čitatelja zbog pokretne biblioteke – BIBLIOBUS, koji ide po kantonu i koji na svom putovanju posjećuje većinom područne škole našeg Kantona. Čitatelje privlačimo i tako što usklađujemo našu dostupnu literaturu sa njihovim potrebama i željama, ne samo u smislu kupovine lektire nego i drugih hit romana koji su čitani u cijelom svijetu, ističe Bajrektarević.

Saradnja 

Kada je u pitanju saradnja sa ostalim bibliotekama u BiH, Bajrektarević ističe kako je ona na vrlo dobrom nivou, te da su međusobne posjete, razmjene materijala i projekti vrlo česti i kvalitetni.

„Mi smo imali jako dobru i čvrstu saradnju sa svim bibliotekama u BIH. Kako imamo ulogu matične biblioteke za područje Unsko-sanskog kantona, uvijek smo posjećivali svih sedam Biblioteka na našem Kantonu i s njima izgradili dobre radne, savjetodavne i prijateljske odnose. Uvijek smo posjećivali njihove manifestacije, donirali im knjige koje smo mi dobijali na poklon, a koje su nama višak. Preko našeg Savjetovanja bibliotekara Juni na Uni, koje se održava već 11 godina aktivno smo sarađivali sa svim Bibliotekama iz BIH, a posebno bih izdvojila Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH iz Sarajeva koja kao naša krovna institucija nam pomaže u radu i koja nam svake godine proslijedi sve knjige koje se štampaju u tekućoj godini i mi na taj način obogaćujemo naš fond i našim korisnicima stavljamo na raspolaganje nove i tražene naslove, kako bestsellere tako i stručnu literaturu. Osim Sarajeva, htjela bih spomenuti našu saradnju sa bibliotekama iz Tešnja, Zenice, Maglaja, Tuzle i ostalih gradova u BiH. Ova saradnja je stagnirala posljednjih četiri godine, ali se nadam da ćemo pod novim vodstvom ovu saradnju nastaviti.“, zaključila je Bajrektarević, bibliotekar i voditelj Univerzitetskog odjeljenja.

(Al Jazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime