Bihać: Izabrano rukovodstvo skupštine USK i delegati za dom naroda

0
0

downloadBihać – U Bihaću je danas na konstituirajućoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona, izabrano je novo rukovodstvo i delegati u Dom naroda.Nakon drugog prekida konstituirajuće, nastavljena vanredna sjednica Skupštine, na kojoj je riješeno pitanje finansijske blokade Unsko-sanskog kantona.

Za predsjedavajućeg je izabran Farko Hodžić (DF), a za njegove zamjenike Mladen Lonić (SDP) i Mirvet Beganović (Laburistička stranka).

Poslanici su novo skupštinsko rukovodstvo izabrali s 19 glasova za i sedam suzdržanih.

Potom se pristupilo izboru delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

U ime Kluba Hrvata imenovan je Mirvet Beganović, a uime Kluba Srba Željko Mirković (SDP) i Mladen Lonić. Dva delegata uime Kluba Bošnjaka birana su tajnim glasanjem. Izabrani su Mehmed Mahmić (SDA) i Admir Hadžipašić (A-SDA).

Većinom glasova zastupnici USK-a usvojili su dnevni red na kojem se našao Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta USK-a za 2014. godinu, Prijedlog odluke o privremenom finansiranju USK-a za prva tri mjeseca, te Prijedlog izmjene Odluke o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i Odluka o visini premije za 2015. godinu.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta USK-a za 2014. godinu, razmatran je i usvojen po skraćenom postupku sa 29 glasova za, dok protiv i suzdržanih nije bilo.

Ovom izmjenom omogućeno je da samo ministrica finansija bude potpisnik platnih transakcija. Na taj način omogućit će se isplata dijelu budžetskih korisnika, koji još uvijek nisu dobili platu za oktobar, s obzirom na to da je došlo do blokade isplata nakon hapšenja premijera USK-a Hamdije Lipovače, koji je bio potpisnik zajedno s ministricom.

Predsjedavajući Farko Hodžić je odmah potpisao odluku,pa će ona već danas biti operativna, kako bi ministrica finansija mogla puštati naloge.

Nakon kraće rasprave,usvojena je i Odluka o privremenom finansiranju USK-a za prva tri mjeseca 2015. godine u visini od preko 38 miliona KM, što je na nivou izvršenja prva tri mjeseca prethodne godine.

Usvojen je i Prijedlog izmjene Odluke o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite, na način da građani umjesto participacije uplate godišnju premiju.

Vlada Kantona je u proteklom periodu bila obavezna, ali nije utvrdila ovu odluku, zbog čega je ona danas usvojena na vanrednoj sjednici Skupštine, kako se građani od 1. januara ne bi izlagali dodatnim troškovima prilikom korištenja zdravstvenih usluga.

Na sjednici je Prihvaćen i prijedlog odluke o visini premije za 2015. godinu u iznosu od 20 KM, kao što je bilo i 2014. godine.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime