Bihać: Iako s najviše mandata, SDA ide u opoziciju

0
25

Bihać – Sedamnaest od trideset novoizabranih gradskih vijećnika u Bihaću bit će podrška jedinom gradonačelniku Građanskog saveza u BiH Šuhretu Fazliću. Naime, iako još nije zvanično potvrđeno, postoji dogovor za većinu u koju ulazi po pet vijećnika SDP-a, A SDA i Šuhretovog Građanskog saveza, te po dva vijećnika Demokratske fronte i SBB-a.

U opoziciji će ostati samo SDA Bihać koja je ipak osvojila najviše, 11 vijećničkih mjesta, ali je ipak izgubila gradonačelničku poziciju u Bihaću, te su kadrovi SDA tek otvorili rasprave o sređivanju stanja u stranci.
Šuhretu Fazliću nije bilo lako da osigura većinu, morao je odvojiti SBB od koalicije sa SDA, što se u Bihaću desilo samo od sebe, jer su u SDA otkazali suradnju SBB-u kada su vidjeli da njihovi članovi nisu glasali za njihovog kandidata na izborima.

Očekivalo se da neće lako ići ni uvođenje SDP-a u većinu, jer Šuhret Fazlić je prvobitno bio predsjednik partije u Bihaću i kandidat za gradonačelnika, ali kako ga kolege u stranci nisu podržale, podnio je ostavku samo mjesec pred izbore i pridružio se GS-u.

S jedne strane, članovi rukovodstva SDP-a su znali da Šuhretova zabrana kandidiranja ističe pred same izbore, ali nisu htjeli da rizikuju mogućnost da potpuno ostanu bez kandidata, a s druge strane Fazlić nije htio dozvoliti da mu bilo šta uskrati pravo da bude biran, te je taj detalj i naveo kao svoju najvažniju motivaciju za pobjedu.

Budući gradonačelnik nam je potvrdio da je već izgladio odnose sa bivšom strankom. Osim toga, udaljiti ga i pustiti kandidata koji je, evo, izabran za gradonačelnika, bila je SDP-ova greška, a ne Šuhretova, te i ova stranka, kao i SDA, ima još mnogo posla u sređivanju stanja u vlastitim redovima.

Naime, bivši gradonačelnik SDP-a Hamdija Lipovača dokazano je lobirao protiv partijskog kandidata Hajrudina Havića. Dokazi u vidu SMS poruka nisu objavljeni tokom kampanje samo zahvaljujući dr. Haviću. Ovako promišljene i mudre odluke vodile su SDP u dobrom pravcu da iskontroliše nastali konflikt, te su ipak sačuvali dobre odnose sa svojim bivšim članom a budućim gradonačelnikom Bihaća.

U konačnici, SDP ulazi u većinu Gradskog vijeća, a tu su i A SDA, te Demokratska fronta, čiji će nosilac liste Davor Župa biti predsjedavajući GV-a.

– To jeste izvjesno, kao i dogovor kojeg smo postigli, ali tek je pred nama korak da to i na papiru potpišemo, kazao nam je Šuhret Fazlić, novi gradonačelnik Bihaća koji ovih dana očekuje primopredaju.

(oslobodjenje.ba/mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime