Bihać: „Hadžijski muhabet“ na Brekovici (Foto)

0
4

Bihać: „Hadžijski muhabet“ na Brekovici (FOTO)

Velika Kladuša, Bihać, Cazin – Džemat Brekovica i džemat Bajrići su bili domaćini nesvakidašnjeg događaja. Članovi udruženja hadžija „Nur“ iz Bužima, članovi udruženja „Reis Džemaludin ef. Čaušević“ iz Bosanske Krupe i druge hadžije iz Velike Kladuše, Cazina i Bihaća su posjetili džamiju na Brekovici i prisustvovali programu pripremljenom za njih pod nazivom „Hadžijski muhabet“, koji je održan u petak, 12.02.2016.

„U razgovoru sa imamom džemata Brekovica Nazif ef. Horozovićem došli smo na ideju da hadžije iz našeg udruženja posjete džemat Brekovicu i da se druže sa hadžijama iz brekovačkog džemata. Ta ideja se proširila pa smo pozvali i druge hadžije da nam se pridruže. Nismo željeli da omasovimo ovaj događaj prije nego li prvi put vidimo da li će biti interes hadžija za ovakvim dešavanjima. Danas smo presretni što smo ovaj dan doživjeli. Zahvalan sam džematu Brekovica i džematu Bajrići na srdačnom dočeku i izuzetno lijepom druženju i programu“ – istakao je Nijaz ef. Hadžić, predsjednik udruženja hadžija „Nur“ iz Bužima.

Program „Hadžijski muhabet“ je počeo dočekom hadžija koji su počeli pristizati oko 11 sati. Zatim je uslijedilo učenje Ja-Sina pred duše naših šehida. Zatim je nastupilo vrijeme za džumu namaz. Džumu namaz je predvodio i hutbu održao prof. dr. Izet Terzić, koji je govori o lijepim uspomenama koje hadžije nose sa hadža, ali nastojao stimulisati i one koji nisu bili na hadžu da ne odugovlače sa ovom islamskom

Nakon džuma namaza je nastavljen program. Imam džemata Brekovica Nazif ef. Horozović je zaželio srdačnu dobrodošlicu svim hadžijama istakavši da je cijeli džemat i Medžlis IZ-e Bihać počašćen danas što je domaćin tolikom broju hadžija. Dobrodošlicu sa kratkim osvrtom na historijat džemata je iznio predsjednik džematskog odbora džemata Brekovica Hazim Abdijanović.

Abdo ef. Rekić, imam džemata Bajrići, se obratio prisutnim hadžijama. On je naglasio veliki značaj bereketa kojeg ima jedan džemat kada u njemu žive hadžije. „Ja sam danas posebno sretan jer osjećam bereket i Allahov blagoslov družeći se s vama. Ko obavi hadž onako kako treba vraća se čist od grijeha kao od majke rođen. Zamislite koji je bereket u svom džematu imati takve ljude?!“ – istakao je Abdo ef. Rekić.

Četvrto po redu druženje hadžija u Arapuši kod Bosanske Krupe očekuje sve zainteresirane hadžije 4. dan kurban bajrama ove godine u organizaciji udruženja „Reis Džemaludin ef. Čaušević“ iz Bosanske Krupe. Predsjednik Udruženja Nijaz Tatarević je iskoristio priliku da pozove sve hadžije da se odazovu na ove susrete, kao što je predstavio rad udruženja koje afirmira život i djelo jednog od najvećih ljudskih veličina – reisa Džemaludina ef. Čauševića.

Druženje je nastavljeno uz obilazak kompleksa brekovačke džamije, a potom i slobodno druženje uz zakusku. Klanjanjem ikindije namaza okončano je druženje uz dovu da se ovakve manifestacije redovno organiziraju i konstataciju da su hadžije jedna neopažena snaga Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine i koji svojim nesebičnim djelovanjem u pozitivnom smjeru mogu biti velika podrška u realizaciji raznih aktivnosti i projekata.

N.H.

(bir.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime