Bihać: Gradonačelnik ugostio učesnike projekta „Innovation scholl Sprungbrett“

0
22

BIHAĆ: Gradonačelnik ugostio učesnike projekta „Innovation scholl Sprungbrett“

Bihać – Mr. sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, ugostio je danas  učesnike 1. praktičnog projekta „Innovation scholl Sprungbrett“ u okviru Tehničkog fakulteta u Bihaću. U posjetu gradskoj upravi došli su profesori sa univerziteta u Rusiji, Makedoniji, Sloveniji,Srbiji i Švicarskoj, kao čelni ljudi Tehničkog fakulteta u Bihaću.

Prema riječima Atifa Hodžića, dekana Tehničkog fakulteta, cilj ovog projekta je organizacija studentskih konferencija i studentskih radionica na kojima će studenti iz 6 država razmjeniti svoja dosadašnja iskustva i doprinijeti razvoju privrede iz područja drvne i građevinske industrije primjenom stečenih znanja na visokoškolskim ustanovama.

„Partneri u projektu su Univerzitet u Bernu, Visoka škola za arhitekturu, drvo i građevinu i Visoka škola za šumarstvo i Univerzitet u Neuchatelu (Švicarska), Univerzitet u Bihaću, Univerzitet u Skoplju, Univerzitet u St.Petersburgu, Univerzitet u Beogradu i Univerzitet u Ljubljani. Projekat finansira najvećim dijelom Fondacija Mercator iz Švicarske, jednim dijelom Ambasada Švicarske u BiH te partneri iz privrede iz različitih država „-kazao je dekan Hodžić.

Podršku projektu dao je i grad Bihać, a prema riječima gradonačelnika Emdžada Galijaševića, Tehnički fakultetu Bihaću jedan je od najboljih u državi i sa kvalitetom nastavnog procesa ali i sa nastavnim osobljem i studentima koji postižu zavidne uspjehe u naučno-istraživačkom radu.

„ Grad Bihać i Unsko-sanski kanton imaju značajne potencijale u drvoprerađivačkoj oblasti i ovakvi i slični projekti i seminari koji okupljaju eminentne ličnosti iz nauke za grad Bihać su važna i zbog toga puna podrška uz nadu da će naš Tehnički fakultet i dalje nastaviti biti pokretač naučno-istraživačkih projekata od kojih i šira društvena zajednica ima koristi „- kazao je Galijašević.

Prva studentska konferencija održana je u septembru 2015. u Bielu, a prva praktična konferencija u okviru projekta odrzava se u Bihaću. Tom prilikom studenti iz 6 zemalja (njih ukupno 18) zajedno sa profesorima analizirat će proces proizvodnje u dvije firme u Bihaću, jedne koja se bavi proizvodnjom peleta (Eragon) a druge koja se bavi proizvodnjom šperploča (Sani Global).

„Studenti će 3 dana boraviti u firmama upoznati se sa procesom proizvodnje, te analizirati i ispitivati mehaničke i fizičke karakteristike peleta i šperploče u ove dvije firme. Cilj je da na osnovu stečenih znanja daju korisne preporuke za poboljšanje procesa proizvodnje „- kazao je Damir Hodžić, profesor na Tehničkom fakultetu.

(Cazin.Net/usk24.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime