Bihać: Godinu dana nakon rušenja, na mjestu Toplane ne gradi se ništa

0
66

BIHAĆ: Za čišćenje kanala za oborinske vode grad izdvojio 1.150.000 KM

Bihać – Prisjetimo se, riječ je o devastiranom objektu koji je nakon stečaja na temelju ugovora o prodaji stečajnog dužnika putem usmenog javnog nadmetanja postao vlasništvo grada Bihaća. Nakon toga, Gradsko vijeće donijelo je odluku o uklanjanju objekta toplane i stvaranju građevinske parcele. Objekat Toplane je uklonjen o trošku grada Bihaća, a zemljište je zatim ponuđeno na prodaju.
Netransparentne informacije o prodaji zemljišta

Ovlašteni sudski vještak je utvrdio da predmetno zemljište površine 1662 metra kvadratna  vrijedi 200 KM po metru kvadratnom, što pomnoženo sa površinom istog daje početnu cijenu od 332.400 KM za ovu parcelu, po kojoj je data lokacija I ponuđena na prodaju.

Već tada se špekulisalo o mogućim kupcima ovog zemljišta. Iako se često može čuti nezvanična informacija da je to zemljiše putem javnog nadmetanja dostiglo konačnu cijenu od oko 700.000 KM, te da je konačni kupac datog zemljišta bila firma ENTcomerc doo Bihać, zvanične informacije nikad nisu iznesene u javnost.

Prema informacijama koje su se mogle čuti prije godinu dana na sjednicama Gradskog vijeća, kada se raspravljalo o rušenju Toplane, moglo se jasno zaključiti da će privatni investitor na tom mjestu graditi stambeno – poslovnu zgradu. Detaljinije informacije o tome šta će, kada će, i dali će uopšte novi vlasnik zemljišta graditi na toj lokaciji, također građanima i stanovnicima MZ Ozimice I nakon godinu dana nisu poznate.

Prema mišljenju mnogih, puno je načina na koji se moglo razmišljati u smislu što boljeg iskorištavanja ove građevinske parcele, a da se zadovolje interesi i investitora i potreba za dodatnim prostorom grada Bihaća. Međutim, nastavila se praksa kratkoročne politike kojo je cilj zadovoljavanje prohtjeva privatnog kapitala i ostvarivanje novčanih prihoda za krpanje budžetskih rupa.
Problem grijanja Ozimica I i dalje stoji

Načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević prije početka rušenja Toplane izjavio je da će problem centralnog grijanja Općina pokušati riješiti kroz projekte javno-privatnog partnerstva, te da bi se taj način pristupilo izgradnji nove toplane koja bi koristila nove sirovine.

Toplana na Ozimicama I i nije imala perspektivu da služi svojoj svrsi, međutim, niko do sada nije poduzeo nikakve korake kako bi se riješio problem grijanja u najmnogoljudnijoj mjesnoj zajednici u gradu Bihaću, i kako bi se uklonile improvizirane drvarnice i ogrijev koji su građani prisiljeni da drže na zelenim površinama i parkinzima oko zgrada.

 “Toplana već dugi niz godina nije u funkciji, opterećena je dugovanjima i stečajem i zbog toga je OV Bihać usvojilo odluku o uklanjanju kako bi u fazama uklonili objekat i stvorili pretpostavke da na istom mjestu napravi se novi objekat. Također, predstoji nam sa građanima pronaći kvalitetnije rješenje za grijanje stambenih jedinica na Ozimicama I”, rekao je za medije tada predsjedavajući GV Bihać Roman Jurić.

Jasno je da problem grijanja Općina ne može sama riješiti i da treba pokušati tražiti rješenje uz pomoć određenih projekata, uključivanje viših nivoa vlasti, ili kroz javno-privatno partnerstvo, ali danas, nakon godinu dana od rušenja toplane, možemo svjedočiti da se još ne narize ni rješenje problema grijanja, niti početak gradnje novog stambeno – poslovnog objekta.

 

abc.ba/usk24.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime