Bihać: 104. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

0
18

BIHAĆ: 104. sjednica Vlade Unsko-sanskog kantona

Bihać – U Bihaću je danas zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Sjednicom je, u odsutnosti premijera Izudina Saračevića, predsjedavao ministar finansija Zikrija Duraković.

Na 104. sjednici članovi Vlade dali su saglasnost na Pravilnik o uslovima, načinu i postupku za odobravanje jednokratne novčane pomoći pripadnicima boračkih populacija. Resorni ministar Abid Mulalić, konstatirali su članovi Vlade, uložio je mnogo truda kako bi Pravilnikom uredio ovu oblast te kompletan proces ostvarivanja prava na pomoć učinio efikasnijim i transparentnijim a pripadnicima boračkih populacija olakšao postupak, s obzirom da će ubuduće ove zahtjeve zaprimati općinska odjeljenja boračko invalidske zaštite.

Mnogo pažnje posvećeno je informaciji ministra unutrašnjih poslova Senada Kljajića, koji je kolegama prezentirao stanje sigurnosti učenika od vršnjačkog nasilja u školama na području Unsko-sanskog kantona.
– Tokom 2015. godine najveći porast slučajeva vršnjačkog nasilja zabilježen je u Bihaću, gdje je ova društveno neprihatljiva pojava i najizraženija. Konstanta je i da postoji mnogo tzv. povratnika, djece koja nastavljaju s vršnjačkim nasiljem a najizraženija pojava je među tinejdžerima u dobi 16 – 18 godina. Razvoj tehnologije ovdje pokazuje lošu stranu u sve prisutnijem Cyber Bullying-u, online nasilju nad vršnjacima. Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem i policija radi i preventivno na edukaciji i na suzbijanju, a pozivamo širu zajednicu da se aktivno uključi, ukazao je ministar Kljajić .

Sabina Beganović, ministrica pravosuđa i uprave prezentirala je Izvještaj o provođenju zakona o državnim službenicima i namještenicima u organima državne službe USK i Informaciju o primjeni alternativne krivične sankcije- rad za opće dobro na slobodi.
– Tokom prošle godine, zamjetan je pad primjene ovog instituta, ali unatoč tome Unsko-sanski kanton i dalje je prvi Kanton u F BiH po uspješnosti primjene alternativne sankcije rada za opće dobro na slobodi, kaže ministrica Beganović.
Na današnjoj sjednici razmatrani su i usvojeni planovi i programi rada RTV USK i JU Kantonalna i univerzitetska biblioteka.
Sjednica će biti nastavljena u ponedjeljak, 21.marta.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime