BIH u Mauritaniju izvezla 11 kg sapuna, pošiljka vrijedna 157 KM

0
31

BIH u Mauritaniju izvezla 11 kg sapuna, pošiljka vrijedna 157 KM

BiH – Oružje izvozimo u Afganistan, sapune u Mauritaniju. Većinom izvozimo u zemlje EU, ali je i dalje u samom vrhu zemalja u koje se izvozi Srbija. Osim toga, značajan dio razmjene “otpada” na Tursku, Rusiju i Kinu, podaci su Vanjskotrgovinske komore BIH koje prenosi TV1.

BiH najviše izvozi sjedišta i dijelove za sjedišta, zatim obuću, drvo, električnu energiju, aluminiji. U prvih 6 mjeseci izvezli smo robe u vrijednosti 4 milijarde i 690 miliona KM.

„Prvo Hrvatska, Njemačka, Italija zatim Austrija. Kada je riječ o Cefti to je Srbija“, kaže za TV1 Momir Tošić iz VTK BiH.

Osim ovih zemalja, značajnu razmjenu BiH ima sa Turskom, Rusijom i Kinom. Iz Kine smo uvezli robu vrijednu blizu 200 miliona maraka, 1/16 ovog iznosa izvezli smo u ovu zemlju. Iz VTK BIH navode da problem BiH što izvozi sirovinu ili poluproizvod, te navode kako u Kinu izvozimo čak i trupce.

U Avganistan smo izvezli blizu milion i 126 hiljada maraka oružja i municije. Izvozili smo i u Siriju, tek nešto više od 230 hiljada maraka, proizvoda od drveta i sapuna. U Izrael smo izvezli robu vrijednu više od tri miliona maraka. Iz ove zemlje smo uvezli blizu milion i 300 hiljada. S druge strane u Palestinu nismo ništa izvezli. Ostvarena je trgovinska razmjena sa Mauritanijom, u ovu zemlju smo između ostalog izvezli 11 kg sapuna, i drugih sličnih supstanci. Ova pošiljka bila je vrijedna 157 maraka.

„Mislim da ćemo u narednom periodu pokušati da dođemo do toga šta su te male cifre, šta su te sitne pošiljke i iz kojih zemalja stižu“, kaže Tošić.

Najveću pokrivenost uvoza izvozom BiH ima sa Njemačkom i to 93 posto. Sa Hrvatskom BiH ima 42 posto, a sa Srbijom 33 posto.

„Mi konstantno imamo povećanje izvoza, međutom i uvoz isto tako konstantno se povećava, nisu to velike cifre, tako da u ovom on je 7 milijardi i 680 miliona“, navode za TV1 iz VTK BIH.

Vanjsko-trgovinski deficit tako je u prvih 6 mjeseci ove godine dosegao tri milijarde KM.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime