BiH: Šumsko blago nestaje, zakoni na čekanju

0
4

Bosanski Petrovac – Bosanski Petrovac je od sječe šume u 2015. godini dobio 150.000 eura, a načelnik te općine tvrdi da je trebao dobiti milione.

Na više od polovice površine Bosne i Hercegovine prostiru se šume. Iako ogroman potencijal, u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine godinama nemaju ni zakon o šumama. Ali, tu su i kantoni sa svojim ovlastima.

Iz bogate crnogorične šume u blizini Bosanskog Petrovca drva su izvučena tradicionalnim metodama. Do kupaca lako nađu put. Marinko iz obližnje Smoljane te uhodane poslove godinama gleda. Kao i šumu, koje je sve manje.

“Tako je to došlo vrijeme da se mi uopšte ne možemo pitati u ovoj našoj opštini, pošto je to uzeo kanton, on time raspolaže i radi i zato je ovako bezvlašće”, ističe Marinko Mrđa, opštinski vijećnik u Bosanskom Petrovcu.

Zakoni kojima će se zaštiti šumski resursi čekaju se.

‘Oni koji prodaju Petrovac će pasti’

“U ovom dijelu Bosne i Hercegovine šumama bi se trebalo upravljati zakonima na entitetskom i kantonalnom nivou. Onaj prvi Ustavni sud Federacije oborio je prije sedam godina. Čeka se novi. Sada je Ustavni sud Federacije spornim proglasio dijelove kantonalnog zakona”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Dugogodišnja diskriminacija u zaštiti šumskih bogatstava, zastupljenost u nadležnim upravljačkim strukturama, ali i raspodjela prihoda od sječe odredbe su čije izmjene federalni Ustavni sud zahtijeva od kantonalnih vlasti, jer su štetne po Bosanski Petrovac. Opštinski načelnik Zlatko Hujić., sretan pravnim ishodom, tvrdi, ni u gradu nije imao potpunu podršku za borbu protiv šumarskih lobija.

“Ja ću vratiti šume Petrovcu, ne ja sam, nego Petrovčani. Oni koji rade protiv Petrovca, koji su ga prodali i dan-danas ga prodaju, ti će pasti”, tvrdi načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić.

Matematički objašnjava koje brojke moraju pasti. U 2015. godini posječeno je 188.000 kubnih metara šume. Bosanski Petrovac dobio je 150.000 eura. Vjeruje načelnik, umjesto jedan posto, trebali su se milioni sliti na račun lokalne zajednice.

O svim računicama i izmjenama dijela zakona o šumama, koji bi u protivnom mogao biti van snage, u narednih šest mjeseci mora se izjasniti kantonalna vlast.

Izigrani u raspodjeli novca

“Kako da taj naš propis bude što je moguće kvalitetniji da udovoljimo onom što je ustavni sud kazao, a da ne budu ponovo izigrane lokalne zajednice?”, kaže Izudin Saračević, premijer Unsko-sanskog kantona.

Niz lokalnih zajednica, ne samo u Bosanskom Petrovcu, već i u Varešu, Olovu ili Drvaru, smatra se izigranim u raspodjeli novca od sječe. Inicijativa da se to promijeni ima.

“Da lokalna zajednica gospodari domaćinski s tim, a kanton i država uzme ono što im pripada, to bi bio obrnut sistem u odnosu na sad”, zaključio je Mile Marčeta, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije.

Sada nesređeno stanje, bez zakona, uz ilegalnu sječu, ima za posljedicu nestajanje šumskog blaga. Recept za pravo i fer gazdovanje nikako da se donese.

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime