BiH, Srbija i Crna Gora zajedno grade dalekovod

0
9

BiH, Srbija i Crna Gora zajedno grade dalekovod

Višegrad, Srbija, CG  – Za trgovinu električnom energijom jedan od najvažnijih projekata je dalekovod koji će povezati BiH, Srbiju i Crnu Goru, a spajat će Bajinu Baštu, Višegrad i Pljevlja.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja izvozi električnu energiju i u prvih pet mjeseci ove godine vrijednost izvoza je bila 149,8 milijuna KM.

Za trgovinu električnom energijom jedan od najvažnijih projekata je dalekovod koji će povezati BiH, Srbiju i Crnu Goru, a spajat će Bajinu Baštu, Višegrad i Pljevlja. Gradnja bi trebala početi, prema procjenama Srbije, u 2017. godini, a prema procjenama BiH, u 2018. Za potrebe izgradnje dalekovoda u travnju je u Beogradu osnovana zajendička tvrtka tri države, Centar za koordinaciju sigurnosti (SCC), a s radom bi trebala početi u kolovozu, piše Oslobođenje.

“Vrijednost dalekovoga, odnosno sudjelovanja BiH u tom projektu je 18 milijuna maraka. BiH će na svojoj teritoriji graditi dva kraka dalekovoda – jedan će ići u Bajinu Baštu, a drugi preko Višegrada u Pljevlja. Na ovaj način dobivamo tri nove interkonekcije, Bajina Bašta, Pljevlja i konekcija preko Crne Gore s Italijom putem podvodnog kabla”, kazao je Cvjetko Žepinić, izvršni direktor za rad i održavanje sustava u Elektroprenosu BiH, koji je nositelj projekta u BiH.

Prema njegovim riječima, izgradnja bi trebala početi 2018, ali nije neophodno da u sve tri zemlje počne istovremeno, da bi sustav funkcionirao dovoljno je da dva partnera završe posao. On je dodao kako su do sada završeni studija izvodljivosti i glavni projekat, a trenutno se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

BiH je trenutno sa Srbijom povezana dalekovodom 220 kV (kilovolti), dok će novi dalekovod biti dvojsmjerni, dva puta po 400 kV. Dužina dalekovoda na teritoriju BiH je 118 kilometara, a najdužu dionicu radit će Crna Gora.

Istovremeno, vrijednost dalekovoda na teritorij Srbije iznosi 48 milijuna eura, od čega Srbija polovinu očekuje od Europske unije.
Preduvjet za realizaciju tog projekta je povezivanje Kragujevca i Kraljeva dalekovodom čija izgrdnja treba početi ove godine i završiti 2017. godine.

Dnevnik.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime