BiH prijeti novi rat: Bošnjaci se danas osjećaju ostavljenim kao što su bili 1992.

0
19

imagesBiH  ̶  Bosna i Hercegovina je u goroj poziciji nego prije četiri godine. Ona se nije pomjerila ni milimetra naprijed, negativni su trendovi pojačani, a reforme koje su provođene do 2010. sada se uveliko poništavaju, upozorio je sinoć u Domu lordova Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

On je prvi govorio u raspravi u ovom domu britanskog parlamenta.

Nema rezultata

Upozorio je da ni nastojanja bivšeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije Vilijema Hejga (William Hague) da se stvari pokrenu nabolje u BiH nisu dala rezultata.

Napredak BiH nije napravljen, istakao je Ešdaun, usprkos činjenici da EU ima najjaču misiju u svijetu upravo u BiH, da se godišnje stotine miliona eura zapadnog novca potroši u BiH, da u našoj državi postoji i vojna misija EU.

Okrivio je za neuspjeh u BiH i briselsku birokratiju, ali i glavne gradove nekih evropskih država koje se ne žele angažirati odlučnije u BiH.

– Sedam dugih godina BiH ide unazad. Sedam dugih godina moja draga prijateljica Ketrin Ešton (Catherine Ashton) vodila je službu za vanjske poslove EU i u BiH i nismo vidjeli niti jedan korak ka sprečavanju negativnih trendova koji su uništavali napredak postignut u prethodnoj deceniji, a koje je započeo Milorad Dodik – upozorio je Ešdaun.

On je upozorio da su i izbori od 12. oktobra opet dali priliku istim ratnim vođama i onima koji su BiH vukli nazad proteklih sedam godina da nastave destruktivne aktivnosti.

Ešdaun je zamjerio Ešton što je prihvatila nagovor svojih savjetnika i otišla nanoge Dodiku, kao da je on šef države.

– Na njegovom stolu bile su zastave RS i EU, na zidu reljef RS. Kao da je on šef neke države, a ne čelnik jednog od dva bh. entiteta. Tim gestom nismo mogli dati bolji primjer da EU uopće nije zainteresirana za državu BiH – naveo je on.

Ešdaun je upozorio da bi nastojanje da se rastoči država, a jačaju njeni eniteti, moglo dovesti do rata.

– A mi stojimo i nijemo promatramo. Zato što smo dopustili Dodiku da pokrene staru priču o secesiji, dobili smo kontrareakciju s bošnjačke strane. Retorika podjela dobila je na snazi u proteklih sedam godina, a retorika ujedinjenja nestaje – upozorio je Ešdaun.

On je istakao da se u BiH prepliću interesi proruskih snaga koje prave nerede u Ukrajini i džihadista koji šire smrt i paniku Bliskim istokom.

Rusija i IS

– Rusija sada igra podle igre s Republikom Srpskom. Obećavaju im prljav novac, kako bi odbili pomoć MMF-a. Rusija se igra ukrajinske krize u srcu Evrope. A mi stojimo i sve to nijemo promatramo – navodi Ešdaun.

On je istakao da se Bošnjaci teško mogu radikalizirati.

– Bošnjake nije lako radikalizirati. Ali već imamo značajan broj ljudi, ne samo iz BiH, već i Sandžaka, Crne Gore, Albanije, koji se bore u redovima Islamske države (IS). Oni su tamo jer su izgubili nadu da će se stvoriti država koja će funkcionirati. Znam da će mi neki reći da smo podržali dalji ostanak u BiH trupa EUFOR-a.

To je dobar potez. Ali EUFOR je tamo posljednje sredstvo protiv raspada BiH i erupcije nevolja. On nije instrument kojim će se BiH pokrenuti naprijed. Isto tako znam da se radi naš i njemački plan koji će omogućiti neki ekonomski i socijalni napredak. Ali, time se problem ne rješava. Nemoguće je napraviti jaku ekonomiju bez funkcionalne države.

Opasna vremena

Ako mi ne riješimo upravo ovaj problem, ako ne izađemo s nizom detaljnih i ozbiljnih mjera kojima ćemo BiH pokrenuti naprijed, BiH će ostati gdje je sada.

Nalazimo se u odista opasnim vremenima. Odista opasnim! Ne vjerujem da je realno da se danas BiH vrati u stanje rata. Nema raspoloženja za to, hvala Bogu, među Bosancima i Hercegovcima. Ali, prvi put danas ja ne mogu isključiti ni takvu mogućnost – istakao je Ešdaun.

Upozorio je da je najveća opasnost po BiH u ovom momentu njeno dalje tonjenje u nefunkcionalnost i korupciju. A Evropa i Zapad ne rade ništa da to zaustave.

– Žao mi je što moram govoriti ovako oštro i otvoreno. Ali, ja sam uplašen i deprimiran onim što vidim da se dešava u BiH. I ogorčen sam na javnu diplomatiju koja nas je dovela dovdje – zaključio je Ešdaun.

On je na kraju pozvao Veliku Britaniju da se više i snažnije angažira u BiH.

Bošnjaci se danas osjećaju ostavljenim kao što su bili 1992.

Raspoloženje u BiH danas je u skladu s lokalnom “da komšiji crkne krava”. Ne možete naći bolji i jasniji primjer našeg neuspjeha, naše nesposobnosti u javnoj diplomatiji i nemogućnosti ili nehtijenja da izgradimo temelje moderne države koja će biti u stanju da se priključi EU, kao u BiH – kritizirao je Ešdaun EU i zapadnu politiku.

Istakao je i da se nasuprot secesionizmu RS razvija i jača duboko nezadovoljstvo i razočaranost najstarije i najbrojnije muslimanske zajednice u Evropi – Bošnjaka.

– Oni se osjećaju ostavljenim od nas, kao što su bili ostavljeni 1992. – poručio je Ešdaun.

Dvije decenije Dejtona

Ešdaun je upozorio da je naredne godine dvije decenije od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

– Šta ćemo sebi i drugima moći reći naredne godine? BiH je u gorem stanju nego li je bila prije 10 godina i taj se trend opasno nastavlja, a mi ne radimo ništa – istakao je Ešdaun.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime