BiH preuzima predsjedavanje Vijećem Evrope

0
13

spp_main_0BiH – Bosna i Hercegovina će danas na sjednici ministara vanjskih poslova od Belgije preuzeti šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evrope.

Primopredaja će se obaviti u Briselu na 125. sjednici Vijeća Evrope, na kojoj će se okupiti ministri vanjskih poslova 47 zemalja članica ove međunarodne organizacije, prenijela je Fena.

Sankcije BiH

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prezentirat će prioritete svoje zemlje tokom narednog šestomjesečnog predsjedavanja.

Istovremeno, odlazeći predsjedavajući Didier Reynders predstavit će sve osobe koje su učestvovale u belgijskom predsjedavanju.

Inače, u sjeni ovog značajnog događaja BiH su prijetile sankcije Komiteta Vijeća Evrope za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma zbog nedorečenosti u izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje se odnose na borbu protiv finansiranja terorizma i pranja novca (Manival).

BiH je mogla biti dovedena u situaciju da postane predsjedavajuća Vijećem Evrope, čiji jedan od komiteta prijeti da će je staviti na neslavni popis nekooperativnih država u svijetu.

Dom naroda Parlamenta BiH ipak je jučer po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH nakon što je to prošle sedmice učinio i Zastupnički dom, što bi u konačnici trebalo zadovoljiti Manival.

Kredibilan partner

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak nedavno je nakon sastanka sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom izjavio da je sve spremno da BiH počne sa predsjedavanjem Vijećem Evrope.

“Meni je izuzetno drago što mi nismo morali govoriti da su pripreme za bosanskohercegovačko predsjedavanje Vijećem Evrope bile dobre i uspješne, nego da smo to čuli od naših partnera i gospodina Jaglanda“, rekao je Crnadak i dodao da mnogi smatraju da je riječ o najznačajnijem međunarodnom događaju za BiH od rata.

Naglasio je da će predsjedavanje Vijećem Evrope dati šansu BiH da se pokaže kao kredibilan partner i da će joj pomoći na putu evropskih integracija.

(sandzakPRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime