BiH: Poništena suđenja kreću od početka

0
8

odredjen-pritvor-osumnjicenima-u-predmetu-sedinet-karic-i-ostaliSarajevo – Iz Suda Bosne i Hercegovini za Al Jazeeru je potvrđeno da je odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o ukidanju 10 presuda za ratne zločine obavezujuća, što znači da će sva poništena suđenja morati krenuti od početka.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine treba odlučiti o zahtjevima za apelaciju još oko 40 pravosnažnih presuda za ratne zločine.

O njima će odlučivati hronološkim redom, potvrdili su za Al Jazeeru u tom sudu, nakon što je u srijedu ukinuto 10 presuda za genocid i ratne zločine nad civilnim stanovništvom, zbog povrede člana 7. Evropske konvencije za ljudska prava.

Ustavni sud u svojim odlukama slijedi standarde koje je u julu postavio Evropski sud za ljudska prava u predmetu Maktouf i Damjanović protiv Bosne i Hercegovine, izjavio je sekretar Ustavnog suda Zvonko Mijan.

Advokatica Vasvija Vidović rekla je da presude neće ostati iste te da će suđenja krenuti, faktički, od optužnica.

 

Promjena kvalifikacije djela

“Primijenit će se Krivični zakon bivše SFRJ. Dakle, to automatski znači promjenu kvalifikacije u odnosu na krivično djelo koje je ranije bilo kvalificirvano kao krivično djelo po zakonu Bosne i Hercegovine”, rekla je ona za Al Jazeeru.

Ukinute su presude Milenku Trifunoviću, Aleksandru Radovanoviću, Brani Džiniću, Slobodanu Jakovljeviću i Branislavu Medanu, osuđenim na višedesetljetne kazne zatvora za krivično djelo genocida koje su počinili kao pomagači.

Osuđeni su za učestvovanje u strijeljanju više od 1.000 Bošnjaka u selu Kravica 1995. godine.

Ustavni sud ukinuo je i presude protiv Milorada Savića i Mirka Pekeza, osuđenih na 21, odnosno 14 godina zatvora zbog učešća u strijeljanju skupine bošnjačkih civila na području općine Jajce 1992. godine.

Ukinuta je i presuda protiv Nikole Andruna, osuđenog za mučenje i učešće u mučenju i ubistvu počinjenom tokom 1993. godine u logoru Gabela u Hercegovini.

Još dvije presude vraćene su na ponovno odlučivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

 

(Al Jazeera)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime