BiH obavijestila Interpol Beograd da Meholjić i Orić ne mogu biti izručeni

0
0

Oric-Naser7767Sarajevo – Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem detaljno opisuje procedure koje se provode u slučajevima raspisivanja međunarodnih potjernica, a radi, kako se navodi, velikog interesovanja medija u BiH u vezi s aktuelnim postupanjem Nacionalnog centralnog biroa – NCB Interpola Beograd.

– Dana, 28. januara 2014. godine od Interpola Beograd zaprimili smo zahtjeve za dostavu uvjerenja o državljanstvu i identifikacionih materijala za pet lica, među kojima je i Naser Orić, a radi, kako je navedeno, raspisivanja međunarodnih potjernica za tim licima – navode iz Direkcije.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je navedene zahtjeve proslijedila nadležnoj agenciji za provođenje zakona na dalje postupanje.

Kako se u saopćenju navodi, rok za dostavu traženih informacija nije naznačen i, nakon što nadležna agencija dostavi tražene informacije, iste će bez odgađanja biti proslijeđene Interpolu Beograd.

Iz DKPTBiH -a preciziraju da je 3. februara 2014. godine NCB Interpol Beograd raspisao međunarodne difuzne potjernice za dvije  osobe, u cilju hapšenja i ekstradicije u Republiku Srbiju.

Difuzne potjernice dostavljene su svim zemljama članicama Interpola.

S tim u vezi, Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH (Službeni glasnik BiH br. 53/09), član 40., precizno je regulisano pitanje postupka s državljanima Bosne i Hercegovine u slučaju raspisivanja međunarodne potjernice.

Naime, kako je navedeno u članu 40. (1), ako “Kancelarija Interpola po raspisanoj međunarodnoj potjernici strane države uvidom u postojeće baze podataka državljana ili na drugi način utvrdi da je ta osoba državljanin BiH obavijestit će Interpol države moliteljice koja je raspisala međunarodnu potjernicu i sjedište Interpola o nemogućnosti izručenja vlastitih državljana i nemogućnosti raspisivanja potjernice na teritoriji BiH za državljaninom BiH radi njegovog izručenja drugoj državi.”

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je po zaprimanju difuznih potjernica za državljanima BiH, shodno navedenom članu 40. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH, obavijest o nemogućnosti raspisivanja potjernice na teritoriji BiH i nemogućnosti izručenja osoba drugoj državi, obzirom da su državljani BiH, dostavila NCB-u Interpola Beograd, Generalnom sekretarijatu Interpola, te Ministarstvu pravde BiH i nadležnim policijskim agencijama u BiH.

Također, shodno članu 40. stav 2. istog Zakona, uz obavijest o nemogućnosti izručenja vlastitih državljana, NCB Interpol Beograd je obaviješten i o mogućnosti ustupanja krivičnog gonjenja nadležnim pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Prema Interpolovom pravilniku o procesuiranju informacija, Naconalni centralni biro (NCB) ili međunarodni subjekt će koristiti radije difuznu nego obojenu potjernicu ako: (a) žele da ograniče slanje svog zahtjeva za saradnju ili upozorenja na odabrane NCB-e ili međunarodne subjekte; (b) žele da ograniče informacije sadržane u zahtjevu za saradnju ili upozorenju na ograničen broj NCB-a ili međunarodnih subjekata; (c) njihov zahtjev ne opravdava ili ne ispunjava uslove za objavljivanje obojene potjernice.

Uslovi slanja difuzija su isti kao i generalni uslovi za evidentiranje podataka u policijskim bazama podataka Organizacije.

Kako se u saopćenju nadalje pojašnjava, validnost difuzne potjernice je ista kao i crvene, a to je pet godina. Za razliku od difuznih potjernica, crvene potjernice zemlje-članice dostavljaju Generalnom sekretarijatu na objavljivanje, a Generalni sekretarijat vrši pravnu analizu svih crvenih potjernica prije njihovog objavljivanja, kako bi se obezbijedila usaglašenost sa Interpolovim Statutom i pravilnikom.

Prema Pravilniku o procesuiranju informacija, crvene potjernice se objavljuju na zahtjev nekog Nacionalnog centralnog biroa ili međunarodnog entiteta ovlašćenog za istrage ili gonjenje u krivičnim stvarima, u cilju lociranja lica za kojim se traga i njegovog zadržavanja, hapšenja ili ograničavanja kretanja radi ekstradicije, predaje ili slične zakonske radnje.

Iz DKPTBiH-a podsjećaju da Bosna i Hercegovina ima jednaku obavezu postupanja bilo da je riječ o difuznim ili crvenim potjernicama, dok samo postupanje po međunarodnim potjernicama zavisi i od nacionalnog zakonodavstva svake od zemalja članica Interpola.

Prema članu 5. (3) Interpolovog Pravilnika o procesuiranju informacija, “članice Organizacije će nastojati da razmjenjuju što je moguće više informacija od interesa i u svrhu međunarodne policijske saradnje, uz dužno poštovanje političke neutralnosti Organizacije, nezavisnosti i njenog mandata, kao i svojih nacionalnih zakonodavstava i međunarodnih konvencija čije su potpisnice.”

Međutim, na 79. zasjedanju Generalne skupštine Interpola u Dohi/Qatar, 08.-11. novembra 2010. godine, usvojena je Rezolucija broj AG-2010-RES-10, kojom je Generalna skupština odlučila da će se … procesuiranje novih zahtjeva koji se odnose na slučajeve genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina kanalima Interpola nastaviti u tri slučaja.

Tako se postupa u slučajevima:” 1. zahtjeva dostavljenih od međunarodnih sudova; 2. zahtjeva dostavljenih od tijela koje je uspostavilo Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, u skladu sa specifičnim odredbama definisanim zajedničkim sporazumom koji se odnosi na takve zahtjeve; 3. zahtjeva dostavljenih od zemalja-članica, osim u slučajevima kada se zahtjev odnosi na državljanina druge zemlje-članice, i kada ta zemlja-članica, nakon što je od Generalnog sekretarijata obaviještena o takvom zahtjevu, protestuje protiv tog zahtjeva u roku od 30 dana.”

Dakle, ukoliko se takva obavijest Generalnog sekretarijata zaprimi u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, ista će biti proslijeđena Ministarstvu pravde BiH na dalju procjenu i preduzimanje mjera i radnji iz njihove nadležnosti, a Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je do sada u konkretnom slučaju preduzela sve zakonom propisane mjere i radnje iz svoje nadležnosti, navodi se u saopćenju Direkcije.

(Vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime