BiH najgora u regiji: Sve manje novih preduzeća, sve više blokiranih računa

0
7

siromaštvo-300x200BiH – Prema poslijednjem istraživanju poslovnih djelatnosti na Južnim tržištima kompanije Bisnode, Bosna i Hercegovina ima najgore ekonomske pokazatelje u odnosu na zemalje u regiji, poput Hrvatske, Slovenije i Srbije. Naime, u BiH se otvara najmanje novih preduzeća, a takođe ima i najveći rast blokiranih računa firmi. Ekonomisti, ali i poslodavci, ističu kako su ovi pokazatelji realni, s obzirom da je poslovna klima u BiH neizdrživa, zbog pravne i političke nesigurnosti, ali i prevelikih nameta, koji uglavnom odlaze na preveliku potrošnju javnog sektora.

U decembru prošle godine u BiH osnovano je tek 622 nova privredna subjekta, što je najmanje u odnosu na regiju, jer poređenja radi,u istom periodu u Srbiji je osnovano više od dve hiljade novih firmi, pokazuju podaci istraživanja koje je sprovela kompanija Bisnode, koja se bavi upravljanjem poslovnim informacijama.

Prema mišljenju Alije Remze Bakšića, direktora Asocijacije poslodavaca BiH, pokretanje novog biznisa u BiH nema smisla s obzirom na opterećenja koja plaća realni sektor za finansiranje prevelike potrošnje javnog sektora.

“Sedamdeset tri odsto, prema našim analizama i procjenama su ukupna opterećenja na platu u BiH. To znači da na 100 KM, 73 marke ide državi po osnovu doprinosa, raznih poreza, dažbina, saglasnosti i brojnih dozvola i članarina koje su obavezne”, pojašnjava Bakšić

Poslodavci, ali i ekonomisti upozoravaju da je BiH u ovakvo stanje dovelo preveliko zapošljavanje u javni sektor, pa je tako odnos radnika u javnom i privatnom sektoru izjednačen, i to nijedna zemlja ne može izdržati.

Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba, vidi javni sektor kao protočni bojler koji ubire poreze i prosleđuje novac budžetskim korisnicima.

“Javna uprava kao najveći izvor nelikvidnosti u državi dao je upravo ovakve rezultate gdje se više ne osnivaju nove firme, već se i sve više zatvaraju i postojeće. Prije nego što se zatvore, one za sobom povuku i deset do 15 zdravih firmi”, kaže Vukelić

Osim što se otvara najamanje firmi, prema straživanju Bisnod-a, u decembru prošle godine BiH je imala i najveći porast broja blokiranih računa u odnosu na regiju, za čak 28 odsto. Tako je prema istraživanju Bisnod-a, prošle godine u BiH blokirano svako četvrto preduzeće, a recimo u Hrvatskoj svako sedmo. Podaci Centralne banke BiH pokazuju da je u BiH ukupno blokirano više od 68 hiljada računa.

Razlog za ovo, Bakšić vidi u svojevrsnoj diskriminaciji realnog sektora od strane države.

“Čim dođe do nelikvidnosti, koja je često uzrokovana neplaćanjem države ili javnih preduzeća prema privatnim preduzećima, vrše se blokade računa i pokreću stečajni postupci, dok se u javnom sektoru vrše reprogrami, vrše odgode plaćanja i utvrđivanje novih, nižih osnovica za obračun određenih davanja prema državi”, ističe Bakšić.

Ekonomistica Svetlana Cenić ističe da je osim ovoga, možda i najveći problem za BH privredu, pravna i politička nesigurnost.

“Niko ne zna da li će nekom sutra pasti na pamet da se promijeni poreska politika, niko ne zna da li će sutra neko tražiti raspad BiH a drugi tražiti treći entitet, a četvrti ko zna šta. To najviše utiče i na stanovništvo, ali i na privredu i to reflektuje jedno stanje opšte neizvjesnosti i apatije”, smatra Cenić

Kako upozoravaju naši sagovornici, ni potpisivanje Evropske inicjative za BiH, koja bi trebala pokrenuti ekonomske reforme, najvjerovatnije neće zaživjeti, jer su do sada BH političari mnogo puta prekršili obećano.

“Inicijativa se predstavlja pompezno kao da smo uradili neki ogroman posao a ništa nije urađeno. To je samo potpisana namjera da se radi ono što privreda ovdje traži godinama. Tek predstoji pravi posao, ali čini mi se kao su do sada takvi njihovi planovi realizovani, da će to biti vrlo malo ispunjeno”, mišljenja je Siniša Vukelić

“Ovdje kad se i prave planovi prave se na temelju toga da će 2030. biti to i to ili 2025… Niko ne govori šta ćemo jesti sutra”, smatra Svetlana Cenić

Naši sagovornici ističu da od rata na ovamo, nije bilo ni jedne Vlade koja je bila kompetentna, i koja je radila na unapređenju privredne klime, pa zato BiH ima i najmanji broj novonastalih preduzeća i najviše blokada računa, kako pokazuje Bisnodovo istraživanje.

(bih-x.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime