BiH može otvoriti 20.000 radnih mjesta u 2016. godini

1
1

BiH može otvoriti 20.000 radnih mjesta u 2016. godini

Sarajevo – Ako vlasti u Bosni i Hercegovini nastave s reformama, građani 2016. godine mogu očekivati više radnih mjesta u zemlji i bolju ekonomsku perspektivu, rekao je za Anadolu Agency (AA) ekonomski analitičar Duljko Hasić.
“Ako pogledamo prošlu godinu, u drugoj polovini 2015. u BiH smo imali dobre ekonomske pokazatelje. Imali smo čak i rast GDP-a i mnogo pozitivniju trgovinsku razmjenu, odnosno povećanje izvoza i smanjenje uvoza. U drugoj polovici 2015. godine smo imali i smanjenje nezaposlenosti. Uglavnom, pokazatelji su bili dobri”, rekao je Hasić.

Naglasio je kako je vrlo značajano da bh. vlasti nastave s reformama kako bi izgradili bolji ambijent za investicije.

“Potrebno je da vlasti u BiH istraju na implementaciji ekonomskih i socijalnih reformi, odnosno agende, kako bi se osiguralo stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta s aspekta ulaganja. Bez investicija nema ni zapošljavanja, to moramo shvatiti. Bitno je također da se nastave ispunjavati uslovi prema Evropskoj uniji kako bi i investitori više ulagali u BiH. Osim toga, vlasti moraju raditi mnogo više na smanjenju korupcije, jer važno je smanjiti nesigurnost na tržištu za potencijalne investitore. Kada budemo imali ovakav ambijent i domaći kapital će biti investiran u zemlji”, smatra Hasić.

Prema njegovoj procjeni, BiH 2016. godine može ostvariti rast od 3,3 posto i otvoriti i do 20.000 radnih mjesta.

“Ako iskoristimo i rezerve Centralne banke BiH, 2016. godine se može očekivati ekonomski rast od 3,3 posto. Također, određena sredstva bi mogla biti prikupljena od prodaje nekih državnih preduzeća. Ako bi sve ovo bilo provedeno, ove godine se može očekivati 20.000 radnih mjesta, jer je 2015. godine, prema nekim procjenama, oko 10.000 ljudi je uposleno. To bi sve stvorilo perspektivu za mlade ljude da ne odlaze vani i da ostaju ovdje u BiH”, kazao je ovaj stručnjak.

(Vijesti.ba / AA)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Zaista bi me radovalo da se u BiH ove godine otvori 20.000 radnih mesta. Ali ću se ipak distancirati od ovog Bakirovog analitičara, dodaću još – da se nijedno postojeće mesto ne ugasi. To bi onda bilo + 20.000 novih radnih mesta.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime