BiH izvozi jednu a uvozi 11 tona mesa

0
19

mesinaaaBiH – Domaći stočari i prerađivači mesa, uz trenutno važeću uvoznu politiku i u uslovima apsolutne nekonkurentnosti, klize na ivicu propasti, a analizom zvaničnih podataka lako se da zaključiti kako na jednu izvezenu tonu mesa iz BiH dođe 11 uvezenih.

Preciznije govoreći, BiH je prošle godine uvezla meso i klanične proizvode u vrijednosti od 181.958.956 KM, a istovremeno je izvezla 14.185.603 KM. Protivvrijednost uvezenog mesa u tonama je iste godine bila 45,22 miliona, dok je iznos izvezenog mesa bio težak 4,15 miliona, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH iz kojih je vidljivo da je meso proteklih godina najviše uvoženo iz Holandije, Njemačke i Hrvatske.

O tome koliko kritičnu tačku je dosegla domaća proizvodnja i prerada mesa govori stavka da je vrijednost uvoza mesa prošle godine bila nevjerovatnih 13 puta veća od izvoza, dok je prethodne dvije godine ova proporcija kotirala sa sedam naprema jedan, naravno, opet u korist uvoza. Prema ocjenama stručnjaka, među glavnim uzrocima sve snažnijeg spoljnotrgovinskog disbalansa u oblasti mesa je gubitak tržišta Hrvatske nakon njenog ulaska u EU i dugogodišnja nekonkurentnost.

Slavko Stevanović, sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori RS, ocijenio je da loša pozicija domaćeg stočarstva i prerade mesa traje već duže od deset godina.

“Sve to vrijeme meso je nemoguće izvoziti, s izuzetkom zemalja CEFTA”, rekao je on. Stevanović je dodao da se tek stvaranjem preduslova za izvoz mogu stvoriti i mogućnosti izmjene ovako nepovoljnog spoljnotrgovinskog bilansa.

“Proizvođači se u okvirima CEFTA bore s veoma oštrom konkurencijom, te su zbog malih mogućnosti uglavnom velikim dijelom orijentisani na domaća tržišta. Prošle godine je glavni uzrok koji je uticao na pad izvoza bio ulazak Hrvatske u EU, jer je time stvorena barijera za mogućnost nastavka izvoza u ovu zemlju koja je prije toga bila sastavni dio CEFTA”, kaže on.

(pressing.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime