BiH ima manje od 3,5 miliona stanovnika, 289 operatera na obradi podataka radi u dvije smjene

0
16

8517fe6e372bc45f494ca04b8e73c724BiH – Prezentirajući preliminarne rezultate popisa u BiH zamjenica direktora Agencije za statistiku BiH Slavka Popović je kazala da su u BiH popisani 3.791.622 osobe, 1.163.387 domaćinstava i 1.617.308 stanova

Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) istaknuto je da popis stanovništva, domaćinstava i stanova i njegove konačne rezultate ne treba politizovati nego iskoristiti za ekonomski razvoj u BiH.

Prezentirajući preliminarne rezultate popisa u BiH zamjenica direktora Agencije za statistiku BiH Slavka Popović je kazala da su u BiH popisani 3.791.622 osobe, 1.163.387 domaćinstava i 1.617.308 stanova.

Dodala je da su u Federaciji BiH popisane 2.371.603 osobe, u Republici Srpskoj 1.326.991 i u Distriktu Brčko 93.028 osoba.

– Počeo je rad u Centralnom obradnom mjestu u Istočnom Sarajevu, testirani su sistemi i sve je apsolutno pripremljeno. Na tom mjestu radi 289 operatera, radi se u dvije smjene, jedna grupa radi na ručnoj pripremi materijala, a druga na skeniranju, obradi i kontroli podataka – dodala je Popović.

Popović je procijenila da će konačni rezultati, nakon „statističkog čišćenja podataka“ biti manji od preliminarnih, tako da procjenjuje da u BiH ima manje od 3,5 miliona stanovnika.

Popis je veoma složeno stručno, ali i politički osjetljivo pitanje, kazao je član Komisije Halid Genjac (SDA), te izrazio zabrinutost da bi velika razlika između preliminarnih i konačnih rezultata popisa mogla uzrokovati veliki broj problema.

Član Komisije Mladen Ivanić (PDP) podsjetio je da su uoči popisa preovladavali različiti politički interesi, izražavajući bojazan da bi se slično političko ponašanje moglo desiti i nakon objavljivanja rezultata popisa, što ne bi bilo dobro za BiH.

Ivanić smatra da popis ne bi trebalo da ima značajnije političke implikacije po ustavni sistem BiH i da treba imati više povjerenja u statističare i statistiku kao struku.

Preliminarni rezultati popisa, kako je navedeno, podložni su promjenama tokom statističke obrade podataka, a konačni rezultati popisa bit će publikovni sukcesivno, nakon završetka obrade podataka i to od 1. jula 2014. do 1. jula 2016. godine.

(depo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime