BiH danas predaje zahtjev za reviziju presude

0
0

Bosanskohercegovački pravni tim danas će predati zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, potvrdio je Al Jazeeri agent BiH pred tim sudom Sakib Softić.

Zahtjev će biti predan u 15 sati, javlja iz Haga reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Ranije je javljeno da je u Hag otputovao i savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za pravna pitanja Dževad Mahmutović, a bh. delegaciji najvjerovatnije će se u petak pridružiti i predstavnici nevladinih udruženja.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić zakazao je za četvrtak vanrednu sjednicu tročlanog Predsjedništva države sa samo jednom tačkom dnevnog reda: pоdnоšеnjе zаhtјеvа zа rеviziјu prеsudе Меđunаrоdnоm sudu prаvdе u Hagu u slučајu Bоsnе i Hеrcеgоvinе prоtiv Srbiје.

Ivanić je u najavi sjednice naglasio kako će nakon susreta s dva ostala člana bh. Predsjedništva, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, sudu u Hagu uputiti pismo u kojem će taj sud obavijestiti da “iza revizije presude po tužbi protiv Srbije ne stoji Bosna i Hercegovina”.

‘Dnevna komunikacija s Beogradom’

Prvo pismo takvog sadržaja već je poslao polovinom prošle godine.

Naveo je kako će novo pismo biti upućeno u njegovo ime, ali kao pismo predsjedavajućeg bh. Predsjedništva i da će jasno reći da BiH ne stoji iza revizije.

Nakon susreta u Beogradu u srijedu, gdje je o zahtjevu za reviziju presude za genocid razgovarao s predsjednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, te predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, Ivanić je najavio “bukvalno dnevnu komunikaciju” s Beogradom.

Tom prilikom je rekao kako politički predstavnici Srba u Bosni i Hercegovini “imaju namjeru da koriste institucije u svom interesu i rade ono što misle da je korisno”.

Izetbegović: Ivanić djeluje neustavno

S druge strane, iz kabineta Bakira Izetbegovića ističu da je pravno neutemeljena Ivanićeva teza da je neophodno da Predsjedništvo BiH donese novu odluku o pokretanju postupka revizije presude od 26. februara 2007. i da u odsustvu te odluke Softić nema legitimaciju da u ime BiH podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije presude.

BiH je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Ujedinjenih naroda.

Presuda je donesena 26. februara 2007., a tada je sud u Hagu utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je samo utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime