BiH / Čović uputio pismo Mogherini, Lajčaku, Wigemarku…

0
3

Sarajevo, Mostar – Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović uputio je danas pismo istovjetnog sadržaja evropskim dužnosnicima.

Naime, Čović je pisao visokoj predstavnici EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federici Mogherini, europskom povjereniku za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu, ministru vanjskih poslova Slovačke Miroslavu Lajčaku i specijalnom predstavniku EU i šefu Misije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarku.

“Ovom prigodom želim Vas informirati o važnim činjenicama u svezi sastanka od 31. srpnja 2016. održanom u motelu “Barka” u Istočnom Sarajevu, između predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira lzetbegovića i predsjednika Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, na kojem se razgovaralo o nastavku europskog puta BiH odnosno mehanizmu koordinacije, kreditnom aranžmanu MMF Okvirnoj prometnoj strategiji Bosne i Hercegovine.

Poznata vam je činjenica da je Bosna i Hercegovina višenacionalna država i da je njena temeljna ustavna vrijednost konstitutivnost naroda i njihova ravnopravnost. U tom smislu pozdravljam svaki dijalog između predstavnika političkih stranaka koje su nositelji nacionalnog legitimiteta Bošnjaka i Srba.

Dobro Vam je poznato kako sam se uvijek zalagao za međunacionalni politički dijalog koji vodi normalizaciji odnosa i izgradnji povjerenja, duboko uvjeren kako je to jedini ispravan put za izgradnju održive Bosne i Hercegovine. Samim tim čin kojim se predstavnici dvaju naroda sastaju – bez znanja trećeg konstitutivnog naroda i razgovaraju u tajnosti o pitanjima koja su iznimno značajna za budućnost BiH je u najmanju ruku neprimjeren.

Posebno zabrinjava to što je nakon uvida u elemente tog tajnog dogovora utvrđeno da je iz članka 3. Odluke o mehanizmu koordinacije usvojenoj na Vijeću ministara BiH 26. siječnja 2016. i objavljenoj u Službenom glasniku BiH, eliminirana čitava razina vlasti koja ima značajne ingerencije i ustavne nadležnosti.

Mehanizam bez sudjelovanja bilo koje od razina s isključivim i podijeljenim ustavnim nadležnostima ne samo da bi bio neustavan i nelegitiman, već i disfunkcionalan, jer nesudjelovanjem bilo koje razine vlasti sa značajnim ustavnim nadležnostima i vlastitim provedbenim kapacitetima bi onemogućilo uspješnu realizaciju obveza za koje je namijenjen.

S tim u vezi prisiljen sam izraziti svoje osobno nezadovoljstvo i na ovaj način, upućujući Vam ovo pismo, i svoju duboku zabrinutost zbog određenih aspekata dogovora dva politička lidera i zaključaka donesenih na tom sastanku, te osobito načina na koji se do njih došlo – izvan državnih institucija Bosne i Hercegovine.

Također, dužan sam skrenuti Vam pozornost na činjenicu da zaključci doneseni na ovaj način mogu biti dogovor dviju stranaka, ali nikako dogovor koji može bili institucionalno usuglašen na državnoj razini, odnosno Vijeću ministara BiH.

Na kraju smatram da nije bilo potrebe dodatno razgovarati o kreditnom aranžmanu Međunarodnog monetarnog fonda, jer je to pitanje već bilo rješeno, te je isto grubo iskorišteno u dnevnopolitičke svrhe. Usprkos tome, smatram iznimno pozitivnim potpisivanje Pisma namjere i od strane bošnjačkih političkih predstavnika, jer se sada napokon može krenuti u realizaciju.

Ističem da su sporne i bilo kakve naknadne intervencije na sadržaj prometne strategije kojima je eliminirana izuzetno važna dionica autoputa Vc Mostar Jug -Počitelj, koja je od osobitog značaja za regiju Hercegovine, a suprotno odluci nadležnog Državnog investicijskog odbora.

Neosporna je činjenica kako gore navedeni elementi sporazuma potpuno izlaze iz okvira ustavnosti, legitmiteta i političke korektnosti, te su kao takvi neprihvatljivi. To se posebno odnosi na pokušaj eliminacije pojedinih razina vlasti, na čemu je od samog početka inzistirao gospodin Izetbegović, kojem je jasno dato do znanja da takvo što nije moguće niti prihvatljivo.

Usprkos tome, trijumfalistički se objavljuje postizanje velikog sporazuma bez sudjelovanja predstavnika hrvatskog naroda, za koji se unaprijed zna da je u tim spornim točkama apsolutno neprihvatljiv.

Sporazum takve sadržine postignut na taj način nema perspektivu te je potrebno žurno iznaći novi okvir za dogovor koji će potpuno zaštititi ustavnost Bosne i Hercegovine i interese sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana.

Uz isprike na duljem pismu, molim Vas da uvažite kako je ovo bio jedini način da dobijete i moje mišljenje i stav o ovom pitanju, obzirom da sam o istome kao član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ BiH, te predsjednik HNS-a, nažalost, bio obaviješten na jedan poražavajući način, iz medija, navodi se u pismu kojeg je uputio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

(radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime