BiH će uskoro okončati ratifikaciju Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama

0
15

BiH će uskoro okončati ratifikaciju Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama

BiH – U BiH uskoro se očekuje okončanje procesa ratifikacije Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, koji je danas stupio na snagu – potvrdila je u razgovoru za Fenu vršilac dužnosti pomoćnika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Sektoru za vodne resurse, turizam i životnu sredinu Brankica Pandurević.

Nakon što je Predsjedništvo BiH prihvatilo Sporazum, u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora BiH, u septembru je upućen Ministarstvu inostranih poslova BiH, radi pokretanja procedure ratifikacije.

– Stupanjem na snagu Pariskog sporazuma, Bosna i Hercegovina će imati obaveze koje je i do sada ispunjavala kao zemlja članica Konvencije u statusu zemlje van tzv. Aneksa I, i članica Kjoto protokola van aneksa B, koja ima status zemlje u razvoju – kazala je Pandurević.

Osim toga bit će potrebno da BiH nastavi podnositi redovne izvještaje o ostvarivanju napretka u odnosu na Izvještaj o namjeravanim aktivnostima ublažavanja klimatskih promjena (INDC) postavljajući najviše ambicije za smanjenje emisija u skladu s okolnostima u zemlji i vlastitim mogućnostima.

Pandurević naglašava da je usvajanje Pariskog sporazuma od značaja i s aspekta saradnje i samog procesa pregovora i pristupanja BiH Evropskoj uniji s obzirom na to da je oblast klimatskih promjena jedna od najznačajnijih oblasti na nivou EU, a posebno s aspekta međunarodne saradnje, odnosno pod okriljem Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime.

– Pitanja koja se odnose na adaptaciju, od posebnog su značaja za Bosnu i Hercegovinu budući da se nalazi u regionu u kojem se već osjećaju posljedice klimatskih promjena. Od 2000. BiH se suočila s nekoliko značajnih ekstremnih klimatskih i vremenskih epizoda koje su prouzrokovale značajne materijalne i finansijske gubitke te gubitke ljudskih života – ističe Pandurević.

Dva najupečatljivija događaja su, podsjeća, suša u 2012. i poplave u 2014. godini. Suša iz 2012. bila je posebno jaka i doprinijela je smanjenju prinosa nekih usjeva i do 50 posto.

Procjene pokazuju da su suše 2000., 2003., 2007. i 2012. godine izazvale materijalne štete veće od tri milijarde eura, a poplave u 2014. godini više od dvije milijarde eura.

Također, materijalne štete nastale kao posljedica šumskih požara u periodu 2000.-2009. godina veće su od 300 miliona eura prema procjenama.

– Stoga je od posebnog značaja nastavak dijaloga s predstavnicima Evropske unije radi obezbjeđenja sredstava iz IPA za projekte u oblasti klimatskih promjena. Budući da je izvještajem o tzv. namjeravanim aktivnostima ublažavanja klimatskih promjena – INDC predviđen niz aktivnosti koje zahtijevaju između ostalog i stabilne izvore finansiranja, bez podrške Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija, ove aktivnosti neće moći biti ispunjene – rekla je u razgovoru za Fenu Pandurević.

Bosna i Hercegovina je zvanično potpisala Pariski sporazum uz Okvirnu konvenciju o klimatskim promjenama, tokom svečane ceremonije potpisivanja koja je održana u Njujorku 22. aprila.

Ovo je prvi put u historiji da je više od 180 zemalja potpisalo jedan međunarodni sporazum.

(Vijesti.ba / FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime