BiH će tražiti povrat i jednog dijela teritorije Sandžaka?

1
13

pljevlja-malinjakBiH – Parlament BiH izjasniće se o još jednom zahtjevu koji se tiče promjene granica i teritorije Crne Gore, a odnosi se na mjesto Malinjak kod Pljevalja.

Amandman na rezoluciju Denisa Bećirovića, kojim se traži povratak Sutorine pod okrilje BiH, podnijela je poslanik Predstavničkog doma Parlamenta BiH Hanka Vajzović insistirajući da treba formirati komisiju koja će ispitati još jednu spornu lokaciju duž granice sa Crnom Gorom.

Predstavnički dom Parlamenta BiH traži od Vijeća ministara ekspertsku komisiju koja će utvrditi ispravnost ugovorom utvrđene granice između BiH i Crne Core na granici opština Foča i Pljevlja (područje Malinjak) – ukazano je u amandmanu koji je predala Vajzovićeva, a koji će razmatrati Predstavnički dom BiH, piše Dan.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje u maju prošle godine u Sarajevu, usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom. Međutim, rezoluciju kojom traži poništenje ugovora o granici sa BiH podnio je poslanik SDP-a Denis Bećirović.

Profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka (FPN) Suad Kurtćehajić juče je istakao da je američki kongresmen Majk Tarner crnogorski lobista u SAD i da je njegovo pismo vezano za pitanje Sutorine rezultat lobiranja, a ne toga što je on posebno zainteresovan sa proces razgraničenja između Crne Gore i BiH. Komentarišući to što je Tarner uputio pismo bošnjačkom članu predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću u kome je upozorio da bi SAD mogle obustaviti pomoć ako službeno Sarajevo ne odustane od spora s Crnom Gorom oko Sutorine, Kurtćehajić je rekao da to nije zvančni stav Vašingtona.

„Tarner je jedan od preko 500 kongresmena u SAD. On adresira pismo na člana Predsjedništva BiH. To je morao uraditi predsjednik SAD ili američki državni sekregar. Takođe, tendenciozno je da piše bošnjačkom članu Predsjedništva BiH. Zašto dopis nije upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH. Osim toga, miješa se u unutrašnje poslove BiH, što je nedopustivo“, kazao je Kurtćehajić.

Iako je za danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH bilo najavljeno glasanje o rezoluciji o Sutorini, ono će najvjerovatnije biti odloženo na prijedlog Ustavnopravne komisije ovog parlamentarnog doma. Kako je naveo predsjednik komisije Željko Komšić, oni su procijenili da su potrebne dodatne konsultacije u roku od 30 dana sa stručnjacima za međunarodno i ustavno pravo da bi donijeli konačni stav o pitanju Sutorine.

(Rtcg)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ovdje se radi o Malinjaku koji i jeste pripadao Bosni i Hercegovini, međutim naša sadašnja nakaradna Komisija za granice je taj prostor (bez ikakvog racionalnog objašnjenja) podijelila po pola sa Crnom Gorom po Prijedlogu ugovora o granici sa Crnom Gorom koji je prihvatilo Vijeće ministara BiH. Gospođa Hanka Vajzovic je sasvim opravdano tražila da se i to poništi.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime