Bh organizacije u Čikagu tražile ostavku Pećanca i Avramovića, najavljuju nove demonstracije

0
15

downloadAmerika –  Bosanskohercegovački građani u Čikagu, na mirnim demonstracijama 27. februara ispred Konzulata BiH u tom američkom gradu, zatražili ostavke glavnog konzula BiH Brane Pećanca i savjetnika Ambasade BiH u Vašingtonu Marinka Avramovića.

Na protestnom okupljanju koje su organizirale bh. organizacije u Čikagu iskazana je osuda i neslaganje s izlaganjima diplomatskih predstavnika BiH i Srbije na proslavi Dana Republike Srpske 9. januara u Čikagu i njihovim poistovjećivanjem s ultranacionalističkim snagama u RS-u.

“Konzule Pećanac, glorifikovanje ratnih zločinaca je atak na humanost”, “Idi kući, ti nisi naš konzul”, “Republika Srpska je produkt genocida”, “Srbijo ne miješaj se u unutrašnje odnose BiH”, “Srbijo, postoji granica između Srbije i BiH”, neki su od transparenata koji su se mogli vidjeti na demonstracijama.

Demonstranti su nosili i slike masovne grobnice Tomašica te izmučenih logoraša logora Omarska i Trnopolje.

Pročitano je protestno pismo i zahtjev za ostavkom Pećanca, a pozvani su radnici konzularnog predstavništva da se pridruže demonstracijama.

-Branko Pećanac, koji zauzima stolicu našeg konzula i koji je plaćen od vlade BiH, slavi genocide i etničko čišćenje počinjeno nad narodom države za koju radi i koju predstavlja. Izrazio je poštovanje i divljenje prema ratnim zločincima, uključujući i one koji su trenutno na suđenju u Haagu – kazala je Siba Kikanović, saradnica Bosansko-američkog instituta za istraživanje genocida i edukaciju (BAGI), koji je jedan od organizatora demonstracija.

Ona kaže da je izjava Pećanca da je lično učestvovao u ratu, te da je ponosan što se borio za RS, navodi na sumnju da je i on jedan od onih koji se nalaze na listi ratnih zločinaca.

-A potraga za njima je još u toku. Da li je Pećanac jedan od njih? – navela je Kikanović.

Na mirnim demonstracijama u Čikagu, održanim na temperaturi od minus 12 stepeni Celzijusa, nije se pojavio niko od predstavnika Konzulata BiH.

Organizatori protesta najavljuju da će organizirati nove demonstracije sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime