BH novinari osudili ponašanje direktorice Izetbegović, novinare pozvali na solidarnost

0
15
Foto: Screenshot TV1

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zbog uvredljivog, arogantnog i neprofesionalnog postupanja prema novinarima i medijima na press konferenciji u Sarajevu 31. januara ove godine.

„Jednostavan događaj, čija je svrha trebala biti prezentiranje rezultata poslovanja najveće javne zdravstvene ustanove u BiH, pretvorio se, zaslugom doktorice Izetbegović i njenih saradnika, u višesatni performans, tokom kojeg su novinari ismijavani, istjerivani iz sale ili na druge, nekulturne načine onemogućeni u dobijanju informacija od javnog značaja. Upravni odbor BH novinara osudjuje takvo postupanje, ocjenjuje ga neprimjerenim, suprotnim osnovnim postulatima javnog komuniciranje i ponižavajućim za obje profesije – i novinarsku i ljekarsku“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da bez namjere da određuju vodećim ljudima sarajevskog KCUS – a na koji će način organizirati konferenciju za novinare, smatraju da niko, pa ni doktorica Izetbegović sa saradnicima, nema pravo obrušiti se na novinare pojedinih medija, uskratiti im odgovore na pitanja o poslovanju, kvaliteti i nivou usluga građanima, kao i odlasku brojnih stručnjaka iz ove zdravstvene ustanove.

„S tim u vezi, Upravni odbor BH novinara zahtijeva od direktorice Izetbegović izvinjenje medijima i cjelokupnoj bh. javnosti zbog neprihvatljivog ponašanja prema novinarima, uključujući i uskraćivanje odgovora na pitanja o učestalim, javnim kritikama njenog rada i zdravstvenih usluga u KCUS – u. Upravni odbor BH novinara poziva također novinare i medije da sa mnogo više profesionalnog dostojanstva i kolegijalnosti postupaju u sitacijama kada javni zvaničnici vrijeđaju njihove koleginice i kolege, uskraćuju im odgovore na kritička pitanja ili ih istjeruju sa javnih događaja. U takvim bi situacijama svi novinari, solidarno, morali napustiti događaj, te bojkotirati rad ustanova i pojedinaca koji ruše integritet novinarske profesije, medijske slobode i druge vrijednosti demokratskih društava“, istakli su iz udruženja BH novinari.
Izvor: tv1.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime