Bh. kompanije predstavljene na konferenciji u Beču

0
1

predstavljanje-bh-kompanija-u-becu-uspjesna-potraga-za-novim-partnerima_1422974644BiH, Austrija  ̶  S ciljem predstavljanja potencijala BiH te promovisanja bh. kompanija Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa Ambasadom BiH u Austriji i Privrednom komorom Austrije, prošle sedmice organizovala je privrednu konferenciju u Beču.

Prema riječima potpredsjednika VTKBiH Ahmeta Egrlića, zainteresovanost kompanija je bila izuzetno velika, posebno austrijskih kojih je bilo više od 70.

Projekti

– Što se tiče bh. kompanija, konferenciji je prisustvovalo 39 naših kompanija. Nakon plenarnog dijela konferencije, održani su odvojeni bilateralni razgovori  susreti tokom kojih su kompanije u direktnim razgovorima iskazale svoj interes i predstavile kapacitete i mogućnosti kojima raspolažu. Pojedine kompanije su već dogovorile određene poslove, dok dio kompanija očekuje naredne razgovore kako bi i same konkretizovale saradnju. Zajednički  stav svih privrednika je da je konferencija izuzetno dobro organizovana i da su razgovori bili uspješni, te se očekuje i uspješna realizacija poslovnih projekata. Misija Komore bila je da se uspostave novi kontakti i mi smo tu misiju i ispunili, istakao je Egrlić za Oslobođenje.

Na privrednoj konferenciji u Beču austrijskim privrednicima predstavila se i kompanija Ćosićpromex iz Usore.

“Konferencija je protekla zaista uspješno, prije svega, zahvaljujući dobroj organizaciji VTKBiH. Ćosićpromex već nekoliko godina ima saradnju sa austrijskom kompanijom sa kojom smo osnovali i joint venture preduzeće. To je vjerovatno bio poticaj i drugim austrijskim kompanijama da se zainteresuju za saradnju sa nama. Naime, mi smo na konferenciju u Beču otišli s namjerom da pronađemo još jednog partnera za osnivanje nove firme, te je  nekoliko austrijskih kompanija iskazalo interes za dublju saradnju sa nama i ovih dana ugovaramo šta i kako dalje, odnosno kako da konkretizujemo saradnju”, kazao nam je Mijo Ćosić, direktor Ćosićpromexa, kompanije koja se uglavnom bavi metalogradnjom.

Uskoro u Sarajevu

Inače, Austrija je jedan od najznačajnijih partnera Bosne i Hercegovine o čemu svjedoče i brojke, te se Austrija  nalazi na petom mjestu po izvozu BiH, dok u uvozu zauzima sedmo mjesto. Kad su u pitanju sektori najzastupljeniji su drvni, metalski i elektro sektor.

S obzirom na veliku zainteresovanost, VTKBiH planira da u saradnji sa Ambasadom BiH u Beču, Privrednom komorom Austrije i relevantnim institucijama u BiH organizuje jednu ovakvu privrednu konferenciju i u Sarajevu kako bi se pružila mogućnost bh. kompanijama koje nisu bile u mogućnosti prusustvovati konferenciji u Beču da i same nađu adekvatne partnere i unaprijede svoje poslovanje.

Vanjskotrgovinska razmjena BiH i Republike Austrije u 2014.

Izvoz: 392.506.095 eura

Uvoz: 496.340.918 eura

Ukupna vrijednost: 888.847.014. eura

Pokrivenost uvoza izvozom: 79,08 posto

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime