Bez saznanja o zločinima na Grbavici

0
30

преузимањеSarajevo – U nastavku haškog suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Dragan Maletić potvrdio je da je Vojska Republike Srpske (VRS) koristila zarobljene Bošnjake za kopanje rovova na frontu u sarajevskom naselju Grbavica.
Maletić, bivši pomoćnik komandanta bataljona VRS-a na Grbavici, izjavio je da su zarobljenici iz zatvora Kula jedne noći 1992. dovedeni da utvrđuju “fortifikacije” na liniji razdvajanja.

“Neki su pokušali da pobjegnu, a vojnici su za njima pucali i ubili dvojicu”, rekao je Maletić i dodao da je o tome sačinio izvještaj.

Na zarobljenike u bjekstvu, prema iskazu Maletića, pucano je da ne bi Armiji BiH (ABiH) otkrili položaje VRS-a.

Maletić je počeo svjedočenje u korist Mladićeve Odbrane u srijedu, 28. maja, kada je rekao da su snajperisti ABiH tokom primirja “ubili veliki broj civila na Grbavici i Vracama”.

Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Osvrćući se na Maletićevu tvrdnju da je postojalo “stalno naređenje” s vrha VRS-a o poštovanju Ženevskih konvencija, sudija Bakone Moloto upitao ga je šta je učinio da se poštuje zabrana prinudnog rada ratnih zarobljenika po toj konvenciji.

“Nisam ništa uradio… Komandant bataljona je naredio da oni budu dovedeni”, odgovorio je Maletić.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alfonsa Orieja zašto nije sproveo istragu o incidentu, svjedok je sugerisao da mu, kao rezervnom oficiru, nisu bile poznate sve vojničke dužnosti, te da je izvještaj poslao višoj komandi, koja ništa nije preduzela.

Nakon što su mu predočene ratne zabilješke Ratka Mladića u kojima se navodi da je bilo “silovanja čak i srpskih žena” i pljačke nesrpskog stanovništva na Grbavici, Maletić je izjavio da za to “nije znao” i “da nije bio upoznat”.

Svjedok je istovremeno rekao da ta zlodjela nisu počinili pripadnici njegovog bataljona.

“Za ono što se dešavalo u dubini naše teritorije bila je zadužena civilna policija”, tvrdio je on.

Maletić je kazao i da “ne zna” da su sa Grbavice bili protjerani Bošnjaci i Hrvati.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u petak, 30. maja.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime