Bez koridora Mostar ne može biti ekonomsko središte

0
1

Bez koridora Mostar ne može biti ekonomsko središte

Sarajevo, Mostar – Predsjedatelj Vijeća ministara, Denis Zvizdić, u intervjuu za Večernji list rekao je kako očekuje podršku Hrvatske u planovima da Mostar postane regionalno ekononmsko središte. Tomu bi pomogla ideja da dio Jadransko-jonskog koridora ide preko BiH

”Od Republike Hrvatske očekujemo potporu za stav da dio Jadransko-jonskog koridora ide preko Bosne i Hercegovine. To je važan infrastrukturni projekt i ne bi bilo korektno da se BiH zaobiđe u tom projektu. To bi bila ozbiljna baza za ekonomski razvoj i pozicioniranje Mostara kao istinskog regionalnog ekonomskog središta, a bez te ceste, to je skoro nemoguće”, rekao je u intervjuu za Večernji list predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.

Dodao je kako su svi argumenti na strani BiH i skoro 40 kilometara trase te autoceste se poklapa s koridorom Vc, što znači da da se taj dio ne bi morao ponovno graditi.

Zajednička sjednica sa Srbijom

”Hrvatskoj bi ostala Jadranska magistrala skoro isključivo za turiste. Kamionski promet bi s Jadranske magistrale potpuno bio prebačen na Jadransko-jonsku cestu i tu vidim interes Hrvatske. Zato bi i unutar institucija EU koje će o tome odlučivati potpora Hrvatske stavu BiH bila vrlo važna. Mi to i očekujemo”, rekao je Zvizdić.

Govoreći o suradnji sa susjedima Zvizdić je kazao kako s Hrvatskom očekuje rad na mnogim pitanjima odmah nakon što ta zemlja iziđe iz izbornog razdoblja. Kada su u pitanju odnosi sa Srbijom predsjedatelj potvrdio je skoro održavanje zajedničke sjednice dvije državne vlade.

”Pozitivni su signali za bilateralnu i regionalnu suradnju na prostoru Zapadnog Balkana dominantno dolazili od BiH. Ne vidim ni jedan potez BiH koji je na bilo koji način mogao poremetiti razvoj suradnje u regiji. Mi dogovaramo zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije gdje bi na stolu bila neka pitanja koja treba riješiti, kao i potpisivanje nekih sporazuma o suradnji pa i kreiranje mogućnosti da se pojavljujemo prema trećim tržištima. Bit će tu i pitanje dugovanja prema nekim poplavljenim područjima BiH, pitanje prekograničnog prometa i druge teme, ali mislim da je glavna poruka dalje kretanje prema relaksaciji međudržavnih odnosa”, poručio je Zvizdić.

Država u boljim odnosima s Federacijom

Na upit kakva je suradnja Vijeća ministara s entitetskim vladama Zvizdić kaže da je personalna suradnja jako dobra, dok je institucionalna suradnja mnogo bolja i plodonosnija s Vladom Federacije BiH, nego s Vladom Republike Srpske.

”Mislim da Vlada FBiH na obostrano prihvatljiv način prima sve ideje koje dolaze s razine Vijeća ministara. Naravno, riječ je o jednom interaktivnom odnosu. To se ne bi moglo reći za odnos s Vladom RS koji je opterećen političkim utjecajima i po meni neopravdanim strahovima da netko želi uzurpirati ovlasti entiteta, a nikako operativnim djelovanjem Vijeća ministara i Vlade RS. Kada bi to bilo samo pitanje operativnog djelovanja, siguran sam da ne bi bilo nikakvih problema. Ipak, suradnja se razvija korak po korak i mislim da su poruke koje se šalju iz Vijeća ministara svih ovih mjeseci vrlo pozitivne i konstruktivne i nose sa sobom precizne benefite koje od toga imaju i entiteti i čini mi se da ovlašteni predstavnici entiteta u mnogim oblastima shvaćaju da je državna razina vlasti zapravo tu kao potpora kvalitetnog ekonomskog razvoja i kvalitetnog ambijenta za život svih u BiH”, kazao je Zvizdić.

Jednoglasno Vijeće

Istaknuo je kako je Vijeće ministara ohrabreno ekonomskim pokazateljima koji ostavljaju prostora za optimizam.

”Raste izvoz, raste i pokrivenost uvoza izvozom. Dobili smo dozvolu i za izvoz mlijeka, porastao je izvoz mesa za oko 300 posto, rastu prihodi, lagano raste BDP, a vidljiva je i stopa rasta zaposlenosti i realno je da će do kraja ove godine biti 10.000 novozaposlenih. Sve to govori da smo usprkos poteškoćama i problemima odaslali pozitivne poruke i kroz usvajanje raznih strategija, novog Zakona o radu u Federaciji, kao i kroz činjenicu da na razini Vijeća ministara i Vlade FBiH postoji visoka razina pozitivne političke volje i konsenzusa”, rekaoje Zvizdić i istaknuo kako ne treba zaboraviti je ”skoro 750 materijala na Vijeću ministara usvojeno jednoglasno”.

”To govori o dobrom razumijevanju i dobroj dinamici rada. To su pozitivne poruke za domaće investitore i za strane ulagače koji dolaze u sve većem broju. Kako mi budemo jačali svoj regulativni okvir, bit ćemo sve zanimljiviji stranim ulagačima. I unutar BiH imamo kredibilne tvrtke sa stabilnim partnerima. Imamo obrazovanu radnu snagu, dobre resurse i njihovo stavljanje u funkciju ekonomskog razvoja je najveća pomoć BiH. Prvi parametri govore o značajnom ekonomskom buđenju naših potencijala i na tomu trebamo raditi”, kazao je Zvizdić u intervjuu za Večernji list.

(bljesak.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime