Bez izgovora: Zašto treba čitati svakog dana?

0
3

tajne_uspjesnih_studenataSarajevo – Pod “čitanjem” se ovdje ne misli na FB poruke, uputstva za upotrebu tehničke opreme ili sastava na kutiji keksa. Misli se na knjige ili članke “težeg” sadržaja. Za sve koji su “instant” čitači, ovo je važno obavještenje – čitanje obimnijeg sadržaja mnogo vam toga dobrog donosi i bez čitanja mnogo toga propuštate.

Prvo, vježbate mozak, trenirate ga da redovno misli i razmišlja, donosi zaključke i prima nove sadržaje koje će ugraditi u već postojeće. Aktivnost mozga možete uporediti sa aktivnošću bilo kog mišića – ako ne vježbate i ne koristite ga, očekuje ga atrofija. Najtačnije bi rekli biolozi: “funkcija stvara organ”. Ako vam vaš organ kojim mislite treba, morate da čitate. Ako mislite da vam ne treba, onda ništa, piše portal Novo vrijeme.

Čitanje umanjuje stres. Ništa vas tako dobro ne može odvući od realnosti kao dobar roman, sa pričom koja drži pažnju. Čitanje je možda najbolji način da zaboravite poslovne obaveze, gust raspored za naredne dane, brige koje su neminovne. Čitanje je djelotvorna antistres terapija. Probajte i uvjerit ćete se i sami. Ko “guta” stranice romana zna i za gubitak osjećaja za vrijeme i mjesto.

Znanje koje upijate čitanjem niko vam ne može oduzeti i to je možda jedino neotuđivo. Bilo da volite filozofsku literaturu, psihološku, poeziju, bilo romane sa sretnim krajem, u svakom dijelu možete pronaći neki model koji će vam danas-sutra pomoći da se izborite za svoj bolji život. Znanje je najbolja životna oprema koju možete imati.

Što više čitate, više je i riječi kojima raspolažete. Što više riječi koristite, imate više samopouzdanja, lakše i jednostavnije možete da kažete šta mislite i osjećate, ljudi vas više cijene, slušaju i primjećuju. O napretku u poslovnom svijetu suvišno je govoriti – dobar riječnik daleko će vas odvesti.

Čitanje vas uči da analizirate, kritikujete, upoređujete, iznosite svoje mišljenje. Nije sve u memorisanju likova i događaja. Dok čitate sigurno razmišljate o vrijednosti toga što čitate, uspoređujete sa sličnim, možda zapisujete sa strane dijelove vrijedne pažnje. Pa, još kada sa nekim mijenjate utiske o pročitanoj knjizi, tek tada shvatite da vas čitanje uči da analizirate. Šta ima bolje za vijuge?

Pažnja i koncentracija se najbolje vježbaju čitanjem. Danas su koncentracija i pažnja u prilično lošem stanju – sve se radi u isto vrijeme (odgovaranje na e-mail, pisanje sa drugima, provjera telefona…). A, dok čitate? Vi ste u knjizi i ni na jednom drugom mjestu. To se zove pažnja i koncentracija. Probajte da prije posla čitate knjigu 15-20 minuta. Vidjet ćete koliko ćete u kancelariji imati bolji fokus.

Što više čitate, bolje ćete pisati. Nije ovdje samo pitanje bogatijeg riječnika. Ako mnogo čitate, susrećete se sa isto toliko različitih stilova koje nesvjesno prihvatate i zatim pravite svoj, poseban, svojstven samo vama. Zar to nije jedna od odlika velikih pisaca?

(studomat.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime