Bevanda: Postoje uspjesi u radu Vijeća ministara BiH

0
14

download (3)Sarajevo – Ukupno posmatrajući, bez obzira na niz poteškoća koje su ishod turbulentnog vremena i okolnosti u kojima radimo, smatram da postoje određeni uspjesi postignuti u ovom sazivu Vijeća ministara BiH, izjavio je predsjedavajući ove institucije Vjekoslav Bevanda (HDZ).

Bevanda je ovo izjavio danas tokom posebne zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH “Zastupnici/delegati pitaju – Vijeće ministara BiH odgovara”, nakon što mu je zastupnik SDA Amir Fazlić postavio pitanje šta se može smatrati najvećim uspjehom u dosadašnjem radu aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH.

Bevanda je u tom kontekstu nabrojao nekoliko stvari, a među prvima je izdvojio značajne iskorake postignute radom Fiskalnog vijeća BiH koje je usvojilo, kako je kazao, tri dokumenta globalnog okvira fiskalne bilanse i politika do 2016. godine.

“Ugovorili smo i u koordinaciji sa nižim nivoima vlasti uspješno provodimo novi stand-by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (IMF). Ispunili smo uvjete za povlačenje obje tranše makrofinansijske pomoći Evropske komisije. Sve ovo je dobar jamac proračunske stabilnosti na svim razinama u BiH”, kazao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, kroz dogovorene obaveze preuzete pismom namjere sa IMF-om i Ugovorom sa Evropskom komisijom ugovorene su i nužne reforme “koje nose bolju koordinaciju na svim razinama, te stabilniju i funkcionalniju državu”.

Kako je kazao, potvrdu ovakvim tvrdnjama predstavlja i ocjena kreditnog rejtinga iz septembra kojom se konstatuje da je naša zemlja zadržala rejting B, dok su sve zemlje regiona zabilježile pad u tom pogledu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kao svojevrsni uspjeh, izdvojio je i rad Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

“Protekle dvije godine su donijele značajno povećanje u prikupljanju bruto neizravnih poreza u odnosu na prethodno razdoblje. Vidljiva je pojačana disciplina, a poduzete mjere su polučile rezultate u ovoj instituciji koja je glavni jamac fiskalne stabilnosti BiH”, dodao je Bevanda.

Istaknuo je da je rad Vijeća ministara BiH u proteklom periodu bio fokusiran na evropski put BiH, što potvrđuje podatak da je od 26 zadataka koje je našoj zemlji postavio zvanični Brisel, njih 24 ispunjeno.

Između ostalog, podsjetio je da je preostalo rješavanje pitanja uspostave efikasnog mehanizma koordinacije, ocjenjujući da se radi o procesu koji je u toku i koji bi u predstojećem razdoblju trebao biti uspješno okončan.

 

 

Kada će Ministarstvo vanjskih poslova BiH obaviti komparativnu analizu diplomatsko-konzularne mreže na način da budu upoređeni podaci iz država u kojima BiH ima diplomatsko-konzularna predstavništva i država koje Ministarstvo vanjskih poslova nerezidentno pokriva na osnovu vanjskotrgovinske razmjene, brojnog stanja dijaspore, visine stranih direktnih investicija, visine konzularnih prihoda – pitao je poslanik Boško Tomić (SNSD) na današnjoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH.
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je odgovarajući na pitanje predložio da ono bude na dnevnom redu nadležnih komisija domova te da bude otvoren dijalog pod okriljem Parlamentarne skupštine u toku kojeg će biti obavljena iscrpna analiza diplomatsko-konzularnih predstavništava, u smislu stavki koje je predložio Tomić.

Kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena sa zemljama gdje BiH ima svoja predstavništva, Lagumdžija je podsjetio da Ministarstvo vanjskih poslova rezidentno pokriva 23 zemlje.

– Imamo i 11 zemalja koji spadaju u vrh bh. vanjskotrgovinske razmjene, a pokrivamo ih nerezidentno zbog nedovoljnog kapaciteta naše mreže. Takav primjer su Slovačka, Bangladeš, Azerbejdžan, Ukrajina, itd. S druge strane pokrivamo rezidentno 14 zemalja s top liste stranih ulagača – kazao je.

Govoreći o dijaspori, Lagumdžija je naglasio da postoji jedan broj zemalja gdje ima bh. dijaspore, ali nema kapaciteta da te zemlje budu obuhvaćene diplomatsko-konzularnom mrežom.

– Spreman sam kao ministar vanjskih poslova da probamo sistemski riješiti probleme kojih evidentno ima – kazao je Lagumdžija.

 

Za ovo zasjedanje prijavljeno je 19 pitanja delegata i poslanika na koje će odgovarati resorni ministri ili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Poslanici i delegati su postavili pitanja iz oblasti zaštite ljudskih prava, o projektu Jadransko-jonski gasovod, obnovljivim izvorima energije, diplomatsko-konzularnoj mreži, strategiji suzbijanja opojnih droga, koridoru 5c, hidroakumulaciji Buško jezero i stranim investicijama.

(avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime