Bevanda – Füle: Cilj BiH približavanje članstvu u EU

0
12

33295BiH – Füle je tokom sastanka kazao kako više nije spreman pronalaziti rješenje za presudu Sejdić-Finci, te da će tu obavezu preuzeti institucije BiH, Vijeće Evrope i Vijeće za vanjske poslove EU

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se danas u Sarajevu s europskim povjerenikom za proširenje i politiku susjedstva Štefanom Füleom i njegovim suradnicima. Tijekom susreta, povjerenik Füle je izrazio nezadovoljstvo do sada učinjenim na provedbi odluke “Sejdić i Finci”, te obavijestio predsjedatelja Bevandu da više nije spreman pronalaziti rješenje za ovu presudu i da će od sada institucije BiH, Vijeće Europe i Vijeće za vanjske poslove Europske unije preuzeti ovu inicijativu.

On je rekao i da je ovim zaključio svoj angažman na rješavanju presude Europskog suda za ljudska prava.

Predsjedatelj Bevanda se zahvalio povjereniku Füleu na dosadašnjem angažmanu, ponovivši opredijeljenost Vijeća ministara BiH ka europskom putu i istaknuo spremnost da i dalje poduzima neophodne aktivnosti koje za cilj imaju približavanje BiH članstvu u Europskoj uniji.

Sugovornici su rekli da građani imaju pravo da demonstriraju zbog loše ekonomske i političke situacije u državi, ali i da nemaju pravo da ruše i pale imovinu koja je zajednička i od koje koristi imaju svi građani BiH.

Oni su istaknuli da u potpunosti podržavaju građansku inicijativu kada je ona u skladu sa zakonima i drugim propisima i kada rezultira traženjem razumnih zahtjeva od vlasti u BiH.

Povjerenik Füle je obavijestio predsjedatelja Bevandu da će u ponedjeljak, 24. veljače, prisustvovati konferenciji premijera koju organizira EBRD-a u Londonu i najavio da će tom prigodom predložiti nove ideje za prevazilaženje problema i pokretanje dijaloga u BiH.

Današnjem sastanku je prisustvovala i zamjenica predsjedatelja ureda komesara Fülea Jana Katarina Lolić Šindelkova, šef delegacije Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u BiH veleposlanik Peter Sorensen, direktor Direkcije za Albaniju, BiH, Srbiju i Kosovo Jean- Eric Paquet, zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH Renzo Davidi, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić, saopćila je Služba za informisanje Vijeća ministara BiH.

(tvsa.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime