BEST Mostar – Punopravno članstvo: BIH dobila prvu punopravnu članicu u Evropskoj studentskoj inženjerskoj organizaciji – BEST

0
12

bestmostarMostar – „BIH dobila prvu punopravnu članicu u Evropskoj studentskoj inženjerskoj organizaciji – BEST“

Na redovnoj skupštini evropske inženjerske organizacije BEST (eng. Board of European Students of Technology), održanoj u periodu od 07 – 13.11. ove godine, Bosna i Hercegovina je i zvanično dobila svoju prvu i jedinu punopravnu članicu u ovoj velikoj evropskoj porodici mladih inženjera.

Naime, prije više od dvije godine, grupa mladih studenata sa Univerziteta “Džemal Bijedić” iz Mostara je otpočela dug i težak put sa osnivanjem prvog ogranka udruženja studenata tehnike Evrope u Bosni i Hercegovini – BEST.

U samo dvije godine, ovi mladi mostarski studenti su uspjeli da organizuju preko 20 projekata namijenjenih kako lokalnim tako i evropskim studentima. U proteklom periodu kroz ovu organizaciju je prošlo više od 70 studenata od kojih su mnogi baš zahvaljujući ovoj organizaciji pronašli posao, nastavili studije u inostranstvu ili pak osnovali vlastiti biznis.

Članovi BEST-a Mostar ne kriju zadovoljstvo ovim velikim uspjehom te ističu koliko su zadovoljni činjenicom da su baš oni ta generacija studenata koja je dovela naše studente pred evropska vrata. Iz BEST-a Mostar pojašnjavaju važnost ovog uspjeha te navode konkretne prednosti za lokalne studente koje punopravno članstvo nosi sa sobom.

Tako ovi studenti navode dva projekta kao najvažnija za studente u Mostaru, a to su prije svega inženjerski seminari, koji se organiziraju četiri puta godišnje prilikom čega studenti imaju priliku aplicirati na preko 100 seminara u godini u 95 različitih gradova Evrope i to potpuno besplatno.

Također, dolaskom BEST-a u BIH studenti su dobili i priliku učešća u inženjerskom takmičenju – EBEC (eng. European BEST Engineering Competition) koje se sastoji od tri eliminaciona nivoa: lokalni, regionalni i završni (evropski).

Organizacija BEST na nivou Evrope datira još od davne 1989. godine. Sa svojih 95 lokalnih grupa, predstavništvima u 34 zemlje Evrope, oko 4.000 aktivnih članova i preko 100 projekata godišnje za studente iz cijele Evrope, BEST uspješno skoro 25 godina pruža studentima priliku za stjecanje komplementarnog obrazovanja, razvijanje vlastitih sposobnosti, te priliku učešća u timskom radu sa ljudima iz različitih životnih sredina.

Kako su naši mladi Mostarci u toku protekle dvije godine organizovali zaista velik broj projekata za koje je bilo potrebno iznaći i znatna financijska sredstva, neizostavno je i pomenuti tamošnju krovnu studentsku organizaciju “Unija Studenata univerziteta Džemal Bijedić” bez koje, ističu u BEST-u, bi bilo gotovo pa nemoguće u ovom rekordnom roku ispuniti cijelu mapu puta do prijema u punopravno članstvo.

Za sami kraj, mostarski članovi BEST-a poručuju svim svojim kolegama, studentima iz Mostara, da su vrata ove organizacije širom otvorena za sve studente, te da im se slobodno pridruže i osjete kako je to biti volonterski ambasador svoje zemlje, kako veoma često sebe sami nazivaju članovi ove organizacije.

Više detalja o načinu učlanjenja, kao i generalno o ovoj mladoj organizaciji možete pronaći na njihovoj službenoj web stranici: http://bestmostar.org/ ili upitom na email: [email protected]

(Tacno)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime