Bešlija: U Sarajevu se već dijele izborni leci!

0
6

PL-logoSarajevo – Koalicija „Pod lupom“ prati predizborno razdoblje u Bosni i Hercegovini sa 42 dugoročna promatrača koja su trenutno raspoređena širom zemlje, piše novinska agencija Patria. Asim Bešlija, portparol koalicije „Pod lupom“  kaže da oni nemaju pravo pisati pritužbu, ali u Centralnu izbornu komisiju (CIK) šalju primjedbe.

– Ono što mi smatramo da je pogrešno i što bi moglo biti kršenje Izbornog zakona kao primjedbu proslijedimo CIK-u, a na njima je da li će je prihvatiti i postupati sa njom – kaže Bešlija.

Dugoročni promatrači su u ovom periodu monitoringa zabilježili pet događaja na terenu koji se mogu okarakterizirati kao predizborna kampanja u vremenskom razdoblju kada ona nije dozvoljena. Koalicija je CIK-u uputila dokumentaciju za jedan slučaj gdje postoji sumnja u kršenje pravila i propisa u pogledu vođenja predizborne kampanje prije njenog službenog početka.

– Takvih događaja je bilo i u medijima, a vidjeli su ih i naši posmatrači. Dolaze stranačke delegacije, koriste se stranačke oznake na nečemu što su javni događaji ili su finansirani iz budžeta. Imamo slučaj, ali ne možemo konkretno govoriti o njemu, jer je u proceduri, da su se počeli dijeliti leci koji predstavljaju kandidate. U Sarajevu je to bilo i jedna stranka sa kandidatom i njegovim brojem na listiću dijeli letke – kaže Bešlija.

On je dodao da njihovi posmatrači nisu stranački i u vrijeme izbora ne mogu obavljati nikakve funkcije u strankama, a vršit će se i obuke i upute o standardu ponašanja.

– Mi smo već obavili veliki broj sastanaka sa strankama i sve one su izrazile želju za saradnjom. Jer, od 2006. godine nije bilo masovnog nestranačkog posmatranja izbora – dodao je Bešlija.

Inače, prema podacima sa terena, dva mjeseca prije održavanja Općih izbora 2014 od 142 općinska izborna povjerenstva (OIP) nije u potpunosti formirano njih pet, i to u Bratuncu, Čapljini, Čeliću, Krupi na Uni i Kupresu (RS).

Kašnjenja u formiranju OIP-a prisutna su iako su povjerenstva trebala do sada obaviti niz aktivnosti poput objave privremenih biračkih popisa, određivanja vrste i broja biračkih mjesta, te dodjeljivanje mjesta u biračkim odborima političkim subjektima. Rok za određivanje broja i vrste biračkih mjesta bio je 8. avgust.

Do propisanog roka 130 OIP-a odredile su broj i vrstu biračkih mjesta, dok ostalih 12 to nije učinilo, za što su Izbornim zakonom BiH predviđene novčane kazne u vrijednosti od 200 do 1.000 KM.

(nap.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime