Beograd: Odgođeno suđenje Mladićevim jatacima za februar 2016.

0
0

 

 

fb1

Srebrenica, Holandija – Ponovljeno suđenje optuženima za pomaganje u skrivanju haškom optuženiku generalu Ratku Mladiću od 2002. do 2006. godine odgođeno je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu za 10. februar naredne godine zbog izostanka jednog od optuženih.

Sa suđenja je izostao penzionisani general-potpukovnik Vojske Republike Srpske Marko Lugonja, a njegovi advokati nisu znali zašto nije pristupio u sud, jer se inače redovno odaziva svim pozivima.

Oni su najavili da će u najkraćem roku obavijestiti sud o razlozima izostanka njihovog branjenika. Inače, to suđenje koje je u septembru ponovo zbog promjene sudije krenulo ispočetka, trebalo je danas da se nastavi saslušanjem svjedoka.

Istraga protiv “Mladićevih jataka” počela je krajem 2006. godine, a prvi sudski proces počeo je 2007. godine.

Tokom procesa izmjenjalo se čak osam sudija. Svi okrivljeni od početka procesa negiraju krivicu.

Prvom presudom okrivljeni su bili oslobođeni optužbi ili su optužbe protiv njih odbijene zbog zastarjelosti, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je da se suđenje ponovi.

Na optuženičkoj klupi su, mahom, izbjeglice iz BiH i tokom prvog suđenja su svi, osim generala Marka Lugonje, negirali da su pomagali Mladiću u skrivanju.

Optužnicom im je stavljeno na teret da su, u različitim razdobljima od 2002. do 2006. godine pomagali Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao nalog za njegovo hapšenje.

Kao glavni organizator jataka, u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, ali je on u toku procesa preminuo.

Na optuženičkoj klupi je desetoro optuženih koji su krajem 2010. godine bili oslobođeni optužbi ili je protiv njih odbijena optužba zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja.

Terete se za krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela.

Ukinutom presudom Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Vasković Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoja Govedarice.

Govedarica je pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Jataci, koji su krili Mladića poslije 2006. do njegovog hapšenja pet godina kasnije 26. maja 2011. godine, sklopili su sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom za ratne zločine na uvjetne kazne zatvora.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime