Bekto Precisa i Emka Bosnia uspješne poslovne priče iz Goražda

0
2

bekto precizaGoražde15. aprila 2014. godine u okviru Aftercare programa sa partnerima predstavnici Agencije FIPA i Općine Goražde posjetili su firmu Bekto Precisa gdje su razgovarali sa asistentom menadžera Adisom Delahmetom.

Osnovna djelatnost firme je proizvodnja visokosofisticiranih industrijskih alata za plastiku i obojene metale, kao i kombinaciju metal-plastika, ali i mnogobrojnih proizvoda koji se brizgaju od plastike a koji imaju široku primjenu u više industrijskih grana i svakodnevnoj upotrebi.

O uspjehu firme govore i činjenice da su 2005. godine imali 8 zaposlenih, a danas taj broj iznosi 438. U 2014 i 2015 planiraju zaposliti novih 140 radnika.

Firma je 90% izvozno orjentirana i sa potpuno zaokruženim sistemom proizvodnje, od ideje do finalnih proizvoda, postala je jedinstvena u čitavom regionu jugoistočne Europe.

Planovi su im između ostalog i proširenje na tržište Rusije i Saudijske Arabije.

Visoko poresko opterećenje i doprinosi, kao i visoke kamatne stope i dalje značajno otežavaju njihov brži rast i razvoj, rečeno nam je u ovoj kompaniji, te je istaknuto da nisu u potpunosti zadovoljni poslovanjem u BiH, kao i suradnjom sa svim nivoima vlasti.

Druga uspješna priča Goražda Emka Bosnia se bavi proizvodnjom dijelova brava i okova. Danas zapošljavaju 231 radnika, a izvoze 95% svog asortimana u zemlje EU.

U toku je realizacija velike investicije od 20 miliona KM. Kupljeno je 80 000m² zemljišta u Vitkovićima, izgrađene su hale od 5.500m2 i pokrenuti pogoni. Do sada je u ovaj projekat investirano 9 miliona KM, a preostali kapital će biti investiran do kraja 2015. godine. Godišnji rast iznosi 15%.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime